Eğitim Sitesi

Meridyen Nedir? Meridyen Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Coğrafya terimleri sözlüğümüzde Meridyen terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Meridyen nedir? Meridyen ne demek? Meridyen hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Meridyen Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Meridyen:

1- Kutup noktalarını birleştiren ve paralelleri dik kestiği varsayılan yarım çemberler.

2- Bir kutup noktasından diğer kutup noktasına uzanan, Ekvator ve Paralelleri dik kestiği varsayılan yaylara meridyen denir.


Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Meridyen:

Bir kutup noktasından diğer kutup noktasına uzanan, Ekvator ve paralelleri dik olarak kesen yarım çemberlere meridyen denir.

Meridyenler, 360° olan Ekvator çemberinin birer derecelik aralıklara ayrılmasıyla oluşturulmuştur. Başlangıç meridyeni (0°), İngiltere'ni başkenti Londra yakınlarındaki Greenwich Gözlem Evi'nden geçer.


Benzer Coğrafya Terimleri

Ölçek: 1. Bir harita veya resimdeki uzaklıklarla bunların temsil ettiği gerçek uzunluklar arasındaki orandır.

2. Haritalardaki küçültme oranına ölçek denir. Bir başka ifade ile harita üzerindeki iki nokta arasındaki uzunluğun(mesafenin) gerçek uzunluğa oranıdır.

Paralel: 1- Ekvatordan kutuplara doğru birer derecelik açı aralıklarıyla çizildiği varsayılan çemberlerdir.

2- Ekvatora paralel olan ve meridyenleri dik kestiği varsayılan hayali çemberlere paralel denir.

Peri Bacaları: Genellikle akarsu vadilerinin yamaçlarında bulunan volkanik tüfler üzerinde, daha çok sel sularının ve rüzgârın oluşturduğu aşınım şekilleridir.

Piri Reis: 1465 - 1470 yılları arasında doğan 1554 yılında ölen denizci ve haritacıdır. Dünya Haritası ve Kitab-ı Bahriye (Denizcilik Kitabı) ile bilinir.

Sıcaklık: Sıcaklık, bir cismin sıcaklığını ya da soğukluğunu ifade eden, bir sistemin ortalama moleküler kinetik enerjisinin ölçüsüdür.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü