Eğitim Sitesi

Mertek Nedir? Mertek Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Yapı-Dekorasyon terimleri sözlüğümüzde Mertek terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Mertek nedir? Mertek ne demek? Mertek hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Mertek Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Mertek:

Ahşap çatılarda çatı kaplama sistemlerini taşıyan genellikle 40 - 55 cm aralıklarla mahya saçak istikametine dik olarak döşenen en az 5 x10 cm ölçülerindeki ahşap taşıyıcı elemanlardır.


Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Mertek:

Çatılarda kaplama tahtalarını taşıyan, eğim yönünde latalar.


İnşaat Terimi Olarak Mertek:

Ahşap çatıda mahyadan oluklara kadar uzanıp örtüden gelen yükleri taşıyan ve aşıklara ileten, çoğu 3/1,4/10,5/10,5/12 cm kesitli ağaçlara verilen ad. Türkiye de mertek aralıkları 75 cm den daha çok yapılamaz.


Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

Yönlendirilmiş Yonga Levha: Çatıda konstrüksiyon üzerinde düz bir zemin elde etmek için en az 11 mm kalınlığında kullanılan yönlendirilmiş ahşap yongalarından üretilmiş levhalardır.

Örtü: Serilmek sureti ile kullanılan çeşitli kalınlıklarda bitüm veya sentetik malzemelerden üretilmiş su yalıtım örtüleridir.

Paneller / Kenetler: Tek kat panel: galvanizli sac, alüminyum, çinko, bakır ve kurşun gibi metaller ile çimento, bitüm, plastik esaslı malzemelerden yapılan trapez, sinüzoidal, şekilli ürünlerdir

Isı yalıtımlı (sandviç) panel: iki ayrı katman arasına ısı yalıtımı konularak fabrikasyon olarak üretilen Kompozit sistem ürünleridir.

Yerinde oluşturulan sandviç panel sistemleri: galvanizli sac, alüminyum, çinko, bakır ve kurşun gibi metaller ile çimento, bitüm, plastik esaslı malzemelerden yapılan trapez, sinüzoidal, şekilli arası ısı yalıtım katmanı konularak oluşturulan sistemlerdir.

Yerinde oluşturulan kenet kaplama sistemleri: galvanizli sac, alüminyum, çinko, alaşımlı çinko, bakır ve kurşun gibi metalleri kenet sistemleri dolaylı tespitleme ile birleştiren; arada buhar dengeleyici/kesici, ısı yalıtım katmanları ve taşıyıcı katmanlar bulunan kaplama sistemlerdir.

Saçak: Çatılarda, çatı yüzeyinin binanın dışına taşan ve Çatının en alt sınırını belirleyen doğrudur bölümüdür. Saçak düzlemi yatay olduğu gibi, eğimli de olabilir.

Sıcak Çatılar: Çatıyı oluşturan tüm katmanların belirli bir sıra ile sıralandıkları çatılarda, taşıyıcı ve yalıtım katmanları aralarında hava katmanı olmaksızın tek bir kabuk şeklinde oluşturulur. Başka bir deyişle; sıcak çatılarda ısı yalıtım malzemeleri, eğimi oluşturan çatı konstrüksiyon bileşeninin hizasında yer alır.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü