Eğitim Sitesi

Mevâli Nedir? Mevâli Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Mevâli terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Mevâli nedir? Mevâli ne demek? Mevâli hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Mevâli Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Mevâli:

1. Emevilerin Arap olmayan Müslümanlara verdikleri isim.

2. Müslümanlığı kabul etmiş Arap olmayan Müslümanlara azatlı köle manasındaki bu isim verildi. Bunlar Müslüman Arapların üstün tutulmasından rahatsızlık duyuyorlardı. Bu durum, toplumda birlik ve beraberliğin bozulmasında önemli rol oynamıştır.


Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Mevali:

Araplarca, Arap olmayan Müslümanlara verilen isim.


Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Mevali:

Emevi ve Abbasi dönemlerinde Arap olmayan Müslümanlara verilen ad.


Benzer Tarih Terimleri

Mizbah: Eski çağlarda, dinî törenlerde Tanrıya kurban sunulan yer.

Mutasavvıf: 1. Tasavvufa bağlanan ve o yolda yürüyen kimse. (Tasavvuf: Allah'ın birliğini ve evrenin oluşumunu varlık birliği Vahdet-i vücud anlayışı ile açıklayan dinî ve felsefî akım)

2. Tasavvuf inançlarını benimseyip kendini Tanrı’ya ve Tanrısal hikmete vermiş, tasavvufla uğraşan, gizemciliği yaymaya çalışan kimse.

Nevbet: Sarayda ve bazı özel yerlerde belirli zamanlarda çalınan askerî müzik. Eskiden, belirli zamanlarda resmî yerlerde çalınan mızıka (bando) için kullanılan bir deyim (Nevbet vurulmak: Belirli zamanlarda çalınan ve mehterhane için kullanılan deyim.)

Ordugâh: Ordunun ihtiyaçlarını karşılamak için konakladığı yer.

Otağ: İçinde birçok bölümün bulunduğu büyük ve süslü çadır. (Otağ-ı Hümayun: Padişah çadır)

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Tarih Terimleri Sözlüğü