Güncel İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük terimleri sözlüğümüzde Milli Mücadele terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Milli Mücadele nedir? Milli Mücadele ne demek? Milli Mücadele hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Milli Mücadele Terimi Hakkında Bilgiler
İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Milli Mücadele:
Birinci Dünya Savaşı'ndan yenik çıkmış Osmanlı Devleti'nin savaşı kazanan devletlerce paylaşılması sonucunda Misakımilli sınırları içinde ülke bütünlüğünü korumak, ulusal egemenliğe dayalı, tam bağımsız yeni bir Türk devleti kurmak için tüm milletçe girişilen savaştır. Kurtuluş Savaşı.
Benzer İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimleri
Misakımilli: 12 Ocak 1920'de İstanbul'da çalışmalarına başlayacak ve tarihe son Osmanlı Mebusan Meclisi olarak geçecek olan parlamentoyu oluşturan milletvekillerinin bir kısmına, Ankara'da bir eylem planı çerçevesinde çok önemli bir misak(yemin)tan söz edilmiştir. 28 Ocak 1920 tarihinde Misakımilli kabul edilmiştir. Bu misak ileride, Türk Kurtuluş Savaşı'nın siyasi programı ve cumhuriyet Türkiye'sinin dış politikasının dayandığı temellerden biri olacaktır.
Misilleme: (Kötü bir hareketi) dengi ile karşılama, aynı şekilde karşılık verme.
Miting: Gösteri amacıyla veya bir olaya dikkati çekmek için genellikle açık yerlerde yapılan toplantı.
Muharebe: Savaş. Siyasî ilişkileri keserek, birbirleri ile savaşa giren devletlerin askeri güçlerinin cephelerde çarpışması.
Muhit: Çevre, yöre, etraf.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimleri Sözlüğü