Güncel Parlamento (TBMM) terimleri sözlüğümüzde Muhalefet Şerhi terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Muhalefet Şerhi nedir? Muhalefet Şerhi ne demek? Muhalefet Şerhi hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Muhalefet Şerhi Terimi Hakkında Bilgiler
Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Muhalefet Şerhi:
Komisyonca kabul edilen rapor hakkında çekimser veya aykırı görüşe sahip komisyon üyelerince verilen ve komisyon raporuna eklenen yazılı görüşlerdir. Raporun imza sirkülerinde bu üyelerin adlarının altında “çekimser” veya “muhalif” şeklinde ibareler yer alır.
Siyaset Terimi Olarak Muhalefet Şerhi:
Komisyonca kabul edilen rapor hakkında çekimser veya aykırı görüşe sahip komisyon üyelerince verilen ve komisyon raporuna eklenen yazılı şerhlerdir. Raporun imza sirkülerinde bu üyelerin adlarının altında "çekimser" veya "muhalif" şeklinde ibareler yer alır.
Benzer Parlamento (TBMM) Terimleri
Milletvekilliğinin Düşmesi: Yasama dönemi sona ermeden milletvekilliğinin kendiliğinden veya Meclis kararı ile sona ermesidir. Anayasa’da sayılan düşme sebepleri istifa, kesin hüküm giyme, kısıtlanma, milletvekilliğiyle bağdaşmayan bir görev veya hizmeti sürdürmekte ısrar etme, Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz olarak bir ay içerisinde toplam beş birleşim günü katılmama ve Cumhurbaşkanı seçilmedir.
Milletvekilliği Sıfatının Kazanılması: Milletvekili genel seçimi sonucunda, il seçim kurulu tarafından düzenlenen ve kişinin milletvekili seçildiğini gösteren tutanağın teslim alınmasıdır.
Milletvekili: Genel oyla, dört yıllığına, milletin tümünü temsil etmek üzere TBMM’ye seçilen 550 üyeden her birine verilen addır.
Meclisin Feshi: Cumhurbaşkanı’nın, Anayasa’da belirtilen hâllerde TBMM seçimlerinin yenilenmesine karar vermesidir.
Meclis-i Umumi: 1876 Anayasası’yla kurulmuş olan yasama organın adıdır. Bu organ, Meclis-i Âyan ve Meclis-i Mebusan’ın birleşiminden oluşur.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Parlamento (TBMM) Terimleri Sözlüğü