Eğitim Sitesi

Mukteza-yı Hâl Nedir? Mukteza-yı Hâl Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Edebiyat terimleri sözlüğümüzde Mukteza-yı Hâl terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Mukteza-yı Hâl nedir? Mukteza-yı Hâl ne demek? Mukteza-yı Hâl hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Mukteza-yı Hâl Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak Mukteza-yı Hâl:

Uslûpta zamana, yere, duruma ve hitâp edilen kişilere göre dili ayarlama, sözün söylendiği yerin, zamanın gerçek ve gereklerine uygun olması. Mukteza-yı makam, itibar-ı münasib sözleri de aynı anlamda kullanılır.


Benzer Edebiyat Terimleri

Murafakat: Üslûbun, ele alınan konuya göre düzenlenmesi, dile getirilen düşünce, duygu ve hayallare uygun düşmesine, üslûp ile içerik arasında bir ilişki kurulması. Anlatılan konuya uygun kelime, kelime grubu ve isimler seçilir.

Murassa: Nesirde iki ibarenin, nazımda ise iki mısranın kelimelerinin sayıca denk, karşılıklarıyla vezin ve kafiye bakımından birlik olması. Örnek:

Şâh melekût arş-pâye
Mâh-ı ceberût perş-sâye

Şeyh Gâlib

Musarra: Mısraları birbiri ile kafiyeli olan beyitler. Beyt-i musarra, gazellerin ilk beyitleri (matla') musarra'dır. Her mısrası aynı kafiyede olan şiirlere de musarra denir. (Musarra tuyuğ gibi) Bu şekilde düzenlenen şiirlerin bir başka adı müselseldir.

Mutabakat: Anlatım içinde kullanılan kelime ve deyimlerin içeriğe uygun seçilmesi. Karşıtı mübayenet'tir (aykırılık, zıtlık).

Muvafakat: Kelimenin anlamla, kelimenin vezinle, kelimenin kelimeyle, anlamın vezinle, anlamın anlamla uygunluğu.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü