Güncel Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık terimleri sözlüğümüzde Mülkiyet terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Mülkiyet nedir? Mülkiyet ne demek? Mülkiyet hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Mülkiyet Terimi Hakkında Bilgiler
Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Mülkiyet:
Sahiplik. Kendisinin olan bir şeyi yasa çerçevesinde istediği gibi kullanabilme hakkı.
Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Mülkiyet:
Kendisinin olan bir şeyi yasa çerçevesinde istediği gibi kullanabilme hakkı.
Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Mülkiyet:
Sahiplik.
Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Mülkiyet:
Medeni Kanun, taşınır ve taşınmaz eşyayı niteliklerine uygun bir mülkiyet düzeni içinde sınıflandırmış ve ona göre hükümler getirmiştir.
Medeni Kanunun 704-761. maddeleri taşınmaz mülkiyetini, 762-778. maddeleri menkul mülkiyetini düzenlemiştir.
Mülkiyet hakkı; ona sahip olana, hakkın konusu olan eşya üzerinde, kanunun çizdiği sınırlar içinde dilediği gibi tasarruf etmek yetkisini veren en geniş ayni haktır.
Anayasanın mülkiyet hakkını düzenleyen 36. maddesi şöyledir: “Herkes mülkiyet ve miras haklarına sahiptir. Bu haklar, ancak kamu yararı amacıyla, kanunla sınırlanabilir. Mülkiyet hakkının kullanılması toplum yararına aykırı olamaz.”
Mülkiyet hakkı; sahibine, mülkiyet konusu şeyi (eşyayı) elinde bulundurma (zilyetlik), kullanma, şeklini değiştirme, eşyanın ürün ve gelirinden yararlanma, eşyayı ayırma (ifraz), eşya üzerinde hukuki ve maddi tasarrufta bulunma (onu başkasına devir ve tüketme) gibi haklar verir. Fakat bununla beraber, mülkiyet hakkı malike külfetler de yüklemektedir. Örneğin, vergilerini ödemek gibi.
Kısa tanımı ile mülkiyet; Sahibine hakkın konusu mal üzerinde kullanma, yararlanma, tasarruf ve onu tüketme gibi en geniş yetkileri veren ve bir kısım ödevler (vergi gibi) yükleyen, herkese karşı ileri sürülebilen mutlak bir ayni haktır.
Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri
Mürebbiye: Bir çocuğun eğitim ve bakımıyla görevlendirilmiş kadın.
Nispeten: Oranla.
Nizam: Kural. Düzen, tertip, sıra. Kanun.
Normatif: Kural koyucu.
Olumsal: Olması kadar olmaması da mümkün bulunan, zorunlu karşıtı.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü