Eğitim Sitesi

Münakkahiyet Nedir? Münakkahiyet Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Edebiyat terimleri sözlüğümüzde Münakkahiyet terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Münakkahiyet nedir? Münakkahiyet ne demek? Münakkahiyet hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Münakkahiyet Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak Münakkahiyet:

Gereksiz sözlerden arındırılmış özlü ifade, konuyu gerektiği kadar işleme; anlamlı sözcükler arasında eşitlik bulunması.


Benzer Edebiyat Terimleri

Münşeât: 1. Mensur yazı veya mektupların bir araya getirdiği dergiler. Divan edebiyatında edebi değeri olan yazılar bir defterde toplanır ve meraklıları okurdu. Münşeatlardaki nesirlerde konu birliği aranmaz. Bu eserlerde çeşitli tarih belgeleri yanında edebi metinler ve özel mektupların biraraya getirildiği görülür. Münşeât-ı Feridun Bey, Nergisi ve Veysi'nin münşeatları ünlüdür. Son münşeât örnekleri arasında Münşeât-ı Akif Paşa önemlidir.

2. Divan edebiyatında değişik konularda yazılan mensur yazı veya mektupların toplandığı eserler.

Münşî: Sanatlı düzyazı yazan kişiler. Münşilerin yazılarını toplayan dergiler münşeattır.

Müntehabât: Seçilmiş şeyler. Çokluk aynı türde kaleme alınmış, bir veya daha fazla yazarlara ait yazılar arasından yapılan seçmelerle meydana getirilmiş eser; seçmeler, antoloji.

Müsteşrik: Doğulu milletlerin tarih, din, dil, edebiyat ve kültürlerini araştırıp inceleyen Batılı bilginler. Şarkiyatçı, oryantalist, doğubilimci kelimeleri de aynı anlamda kullanılır.

Müşaare: Karşılıklı şiir söyleme. Edebiyat araştırmacıları müşaareyi üçe ayırır:
1. Bir divan şairinin manzum eserine diğer bir şairin aynı vezin ve kafiyede nazire yazması.
2. Âşıklar arasında karşılıklı şiir söyleme. Bir âşığın okuduğu beyit veya kıtaya diğer bir şair aynı vezin ve kafiyede şiir söyleyerek cevap verir.
3. Edebiyat meraklılarının şiir okumaları, herhangi bir mazmunu ihtiva eden beyitler okunur veya birinin okuduğu beyte karşılık onun son kelimesiyle başlayan bir beyti başkası okur.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü