Eğitim Sitesi

Murakka Nedir? Murakka Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Sanat terimleri sözlüğümüzde Murakka terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Murakka nedir? Murakka ne demek? Murakka hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Murakka Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Murakka:

Kıt'aların (tek bir sayfalık yazı) bir araya getirilmesiyle meydana getirilen yazı (Hat) albümü.


Arkeoloji Terimi Olarak Murakka:

İstenilen kalınlığı sağlayacak kadar kağıdın birinin suyu diğerinin aksi yöne gelecek şekilde kola ile yapıştırılmasıyla elde edilen mukavvadan yapılan albüm. Üzerine hattatların ayrı ayrı kağıtlara yazdıkları hatlar, minyatürler, varaklar v.s. yapıştırılır.


Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Murakka:

1- Hattatların ayrı ayrı kâğıtlara yazdığı ve bir araya toplanarak mecmua hâline getirilen meşk ve yazılara verilen ad. Hattatların meşknamesi. Bunların etrafı genellikle ebru ile süslenir.

2- Birkaç kâğıdın suları aksi yönde olmak üzere üst üste yapıştırılmasıyla elde edilen mukavvaya verilen ad. Üzerine yazı sayfası yapıştırılır veya cilt kapağında kullanılır.

3- Bir kaç tabaka kâğıt bir tahta üzerine dört kenarından yapıştırılır ve her tarafı yapışmak üzere ne kadar kalın istenilirse o kadar tabak kâğıt konulup vücuda getirilen bir mukavvadır. Bir de bunların üzerine yapıştırılan Sülüs ve Nesih yazılara da Murakka' denir.


Benzer Sanat Terimleri

Musavvir: Osmanlı resim sanatında manzara ve özellikle insanresmi yapan sanatçı.

Nakkaş: 1. Binaların duvar ve tavan gibi yerlerine ve kitaplara süslemeler yapan resimci, süsleme ustası.

2. Bir yapının duvar ve tavanlarını yağlı boya ya da sulu boyayla süsleyen kişi, bezekçi.

3. Ressam.

Nakkaşhane: Fatih Sultan döneminde (1451-81) kurulan ve Osmanlı İmparatorluğunda mimarların toplandığı hassa mimarları ocağına benzer biçimde minyatür, dokuma ve işleme ustalarını bir araya getiren saray örgütü üyelerinin çalıştığı işlik (atölye).

Non-Figüratif Sanat: Soyut sanat olarak da bilinir. Renk, çizgi, kütle, ton gibi çeşitli biçim öğelerinin bilinen nesnelere benzemeyecek biçimde kullanımı sonucu ortaya çıkan organik ya da biorganik imgelerle oluşturulan düzenlemeler.

Özgün: 1- İçinde üretildiği toplumun gerçek koşullarının bir sonucu olarak beliren ve bir öykünmenin ürünü olmayan tüm kültürel ve sanatsal olguları ve tutumları niteler. Gerçek bir sanat yapıtı her şeyden önce özgün olmalıdır.

2- Yalnız kendine özgü bir nitelik taşıyan, orijinal.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Sanat Terimleri Sözlüğü