Güncel Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi terimleri sözlüğümüzde Mutaassıp terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Mutaassıp nedir? Mutaassıp ne demek? Mutaassıp hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Mutaassıp Terimi Hakkında Bilgiler
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Mutaassıp:
1. Tutucu, bağnaz, kendi tarafını tutmakta aşırı giden.
2. Daha çok kendi din ve görüşlerini tutmakta aşırı gitmekle birlikte başka din ve düşüncede olanlara düşmanlık gösteren.
3. Hiçbir ilerleme ve yenilik kabul etmeyen, eski âdet ve gelenekleri devam ettirmede katı davranan, bilinçsiz bir tutum izleyen.
Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri
Muvahhit: 1. Birleyen, bir tek kabul eden.
2. Allah’ın varlığına ve birliğine inanan, imanını her türlü şirkten koruyan mümin.
3. Yaratmada ve emretmede yalnızca Allah’a iman eden, inanç, ibadet, muamelat ve ahlaki konularda yalnızca Allah’ı rab olarak kabul eden kişi.
Müceddit: 1. Yenileyen, düzenleyen, ıslah eden kimse.
2. Hz. Peygamber’in sünnetleri terk edilip hurafeler yaygınlaşmaya başlayınca, insanları yeniden Hz. Peygamber’in sünnetine uymaya davet eden İslam âlimi.
3. Toplumun dinin özünden sapma göstermesi durumunda onların dini doğru anlayıp yaşamalarına öncülük eden İslam bilgini.
Tekvin: Allah'ın Subûtî Sıfatı. Yaratmak, yoktan var etmek demektir. Yüce Allah yegâne yaratıcıdır. O, ezelî ilmiyle bilip dilediği her şeyi sonsuz güç ve kudretiyle yaratmıştır. Yaratmak, rızık vermek, diriltmek, öldürmek nimet vermek ve şekil vermek tekvin sıfatının sonuçlarıdır.
Allah Korkusu: Yüce Allah'a duyulan derin saygı ve sevginin ürünü olan, Allah'a karşı gelmekten, emir ve yasaklarına aykırı davranmaktan, insanlara zulüm ve haksızlık yapmaktan ve günah işlemekten korkmaktır.
Tesbihat: İbadet amacıyla bazı duaların tekrar edilmesidir. Çok çeşitli tesbihatlar vardır.
Örneğin namazın farzından sonra bir kez;
Allâhumme ente's-selâmü ve minke's-selâm, tebârekte yâ zelcelâli ve'l-ikrâm.
(Allah'ım selâm sensin. Selâmet ve esenlik sendendir. Ey azamet ve kerem sahibi Allah'ım, sen hayır ve bereketi çok olansın.)
Namaz bitiminde 33'er kez;
Sübhanallah (Allah noksanlardan münezzehtir)
Elhamdülillah (Hamd Allah'adır.)
Allahü Ekber (Allah en büyüktür.)
tasbihatları söylenir.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü