Eğitim Sitesi

Mütareke Nedir? Mütareke Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi terimleri sözlüğümüzde Mütareke terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Mütareke nedir? Mütareke ne demek? Mütareke hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Mütareke Terimi Hakkında Bilgiler

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Mütareke:

Ateşkes.


İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Mütareke:

İki tarafın anlaşarak geçici bir süre için savaşı bırakmaları, silah bırakma, ateşkes.


Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Mütareke:

Ateşkes, karşılıklı olarak silah bırakılması.


Benzer Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimleri

Manda Yönetimi: Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra bazı az gelişmiş ülkeleri, kendi kendilerini yönetecek düzeye eriştirip bağımsızlığa kavuşturuncaya kadar Birleşmiş Milletler Cemiyeti adına yönetmek için bazı büyük devletlere verilen vekillik.

Maginot Hattı: I. Dünya Savaşı'nın ardından Fransa'nın işgal edilmesini önlemek üzere 1930'lu yıllarda Almanya sınırı boyunca inşa edilen savunma hattı. Bu hat Savaş Bakanlığı Müsteşarı olan ve savaşa er olarak katılan Fransız Devlet adamı Andre Maginot'un ısrarla savunduğu ve uygulamaya konulmasını sağladığı savunma hattıdır. Almanlar geçilmez denilen bu hattı geçmeyi başarmışlardır.

Müttefik Devletler: Almanya'nın yayılmacı siyasetini engellemek amacıyla Birleşik Krallık, Fransa, Sovyetler Birliği, ABD ve Çin Cumhuriyeti başta olmak üzere oluşturulan blok.

Manifaktür: Makine kullanılarak büyük sayıda ve miktarda mal üretim süreci.

Egemen Devlet: Egemen devlet, egemenliğini başka bir otoriteden almayacağı gibi, devlet egemenliğini kullanırken, kendisinden daha üstün başka bir otoriteye de bağımlı değildir. Bu anlamda egemenlik; devletin, kendi yetkilerini ve kendi temel hukuk kurallarını serbest iradesiyle belirlemesidir. (E. Teziç)

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimleri Sözlüğü