Eğitim Sitesi

Mutasyon Nedir? Mutasyon Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Fen Bilimleri terimleri sözlüğümüzde Mutasyon terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Mutasyon nedir? Mutasyon ne demek? Mutasyon hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Mutasyon Terimi Hakkında Bilgiler

Fen Bilimleri Terimi Olarak Mutasyon:

Canlılarda çevre şartlarıyla meydana gelen ve kalıtsal olan değişiklikler.


Biyoloji Terimi Olarak Mutasyon:

1. Canlılarda çevre şartlarıyla meydana gelen ve kalıtsal olan DNA dizisinde ortaya çıkan ve kalıtımla aktarılabilen değişiklik.

2. Genomik DNA dizilerinde kendiliğinden ya da ışın, kimyasal maddeler
gibi etkenler sebebiyle meydana gelen herhangi bir değişiklik.

3. Bir canlının kalıtım özelliklerinde meydana gelen birdenbire ve kendiliğinden değişmeler.


Sağlık-Tıp Terimi Olarak Mutasyon:

Genlerde veya kromozomlarda meydana gelen kalıtsal ve ani değişiklik.


Genetik Terimi Olarak Mutasyon:

1- Kromozomlar üzerindeki genlerde meydana gelen değişimlere mutasyon denir. Mutasyonların çoğu ölümcüldür. Bunlara "öldürücü (letal)" mutasyon denir. Mutasyonların çok az bir kısmı yararlıdır. Radyasyon, ultraviyole, bazı ışınlar (X, gama, beta), nitrik asit, hardal gazı, formaldehit, uyuşturucular ve bazı ilaçlar mutasyona neden olabilir.

2- Kromozomların yapısında, sayısında meydana gelen değişiklikler olabileceği gibi genlerin yapısının değişmesiyle de ortaya çıkabilir. Mutasyon çok sık rastlanılan bir olay olmamakla birlikte radyasyon, ısı, pH ve kimyasal maddeler mutasyona sebep olabilir.


Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Mutasyon:

Ortamda bulunan fiziksel ve kimyasal etmenlerle canlıların kromozomlarındaki genlerin dizilişinde meydana gelen kalıcı değişime verilen isimdir. Mutasyon doğada kendiliğinden ortaya çıkabileceği gibi, insan eliyle de ortaya çıkabilir. Canlıda meydana gelen mutasyon, ortaya çıkan morfolojik ve fizyolojik değişikliklerle görülebilir.


Benzer Fen Bilimleri Terimleri

Mutualizm: Ortak yaşamın bir çeşidi. Mutualizmde beraber yaşayan her iki canlı da karşılıklı olarak birbirinden yararlanır.

Model: 1. Doğrudan gözlenemeyen ve ölçülemeyen bir olgunun uygun benzetmelerle temsil edilmesi.

2. Resim heykel veya buna benzer şeyler yapılırken baka baka benzetilmeye çalışılan nesne, örnek. Derslerde işlenen konuların dâhil iyi anlaşılması için gözle görülemeyen ya da çok büyük olan cisimlerin basitçe tasarlanmış hali. Örneğin, iskelet modeli vb.

Nabız: Kalp vuruşunun sağladığı kan basıncından dolayı atardamarlara ve özellikle bilekteki atardamara parmakla basıldığında duyulan kımıldama.

Nalbur: Yapı işlerinde kullanılan malzeme ve aletleri satan kişi.

Nasti: Bitkinin, uyaranın cinsine göre yaptığı fakat uyaranın yönüne bağlı olmayan davranışlar.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Fen Bilimleri Terimleri Sözlüğü