Eğitim Sitesi

Nebula (Bulutsu) Nedir? Nebula (Bulutsu) Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Uzay ve Astronomi terimleri sözlüğümüzde Nebula (Bulutsu) terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Nebula (Bulutsu) nedir? Nebula (Bulutsu) ne demek? Nebula (Bulutsu) hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Nebula (Bulutsu) Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Nebula (Bulutsu):

Gaz ve tozdan oluşan, gökadaların içinde bulunan, silik bir ışık kümesi olarak gözlenen gökcisimleri.


Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

Nötron Yıldızı: 1. Madde'nin, nötronları birbirine değecek kadar sıkışık olduğu, yalnızca 10-20 kilometre çapındaki küçük, ölü yıldız.

2. Neredeyse tümüyle nötronlardan oluşana kadar kendi içine çökmüş bir yıldız çekirdeği. Kütlesi Güneş'inkinin 1,5 - 3 katı olduğu halde çapı çok küçüktür ( genellikle 10 km civarında ) nötron yıldızları pulsar olarak gözlenir.

3. Orta kütleli yıldızların ölümüyle oluşan, nötronların birbirine değecek kadar yakın durduğu aşırı yoğun ölü yıldız.

Odak Oranı (Fotoğrafik Hız): Odak Oranı = Odak Uzaklığı (mm) / Açıklık (mm) ile hesaplanır. Odak oranı size teleskobunuzla fotoğraf çekebilme hızını verir.

Odak Uzaklığı: 1- Odak uzaklığı = Açıklık (mm) * Odak Oranı olarak tanımlanabilir. Ya da mercekten veya birinci aynadan itibaren teleskobun odak noktasına kadar olan uzaklığıdır. Odak uzaklığı uzun olan teleskopların gücü daha fazla olup, elde edilen görüntüde daha büyüktür.

2- Bir optik düzenekte ayna veya mercekle görüntünün oluştuğu odak noktası arasındaki uzaklık.

Oküler (göz merceği): Teleskopta oluşturulan görüntüler, farklı oranlarda gözmercekleri tarafından büyütülürler.

Optik Dizayn Sapınçları: Görüntünün oluşumu sırasında ortaya çıkan hatalara denir. Renk sapıncı, Küresel sapınç, Koma, Astigmat, Alan eğriliği ve Alan bozulması bazı teleskop sapınçlarıdır.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü