Eğitim Sitesi

Netleme (Fokus) Nedir? Netleme (Fokus) Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Fotoğrafçılık terimleri sözlüğümüzde Netleme (Fokus) terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Netleme (Fokus) nedir? Netleme (Fokus) ne demek? Netleme (Fokus) hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Netleme (Fokus) Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Netleme (Fokus):

Bir optik sistemin muhtelif parçaları arasındaki uzaklığın maksimum netliğe ulaşmak amacıyla ayarlanmasıdır.


Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

Obtüratör(Örtücü): 1- Poz süresini ayarlamaya yarayan mekanizmadır. Işığın film üzerine düşmesini sağlamak üzere açılır ve pozlama sağlandığı zaman kapanır.
Objektifin içerisinde ya da filmin önünde bir perde şeklinde olabilir.

2- Film düzlemine ulaşacak olan ışık miktarının filmi ne kadar süre ile etkileyeceğini belirleyen mekanik parça. Saniyenin kesirleri ile ifade edilirler. (T, B, 1 saniye, 1/2sn , 1/4sn, 1/8sn, 1/15sn, 1/30sn, 1/60sn, 1/125sn, 1/250sn, 1/500sn, 1/1000sn ...)

Odak Uzaklığı: Merceğin optik merkezi ile film yüzeyi arasındaki uzaklıktır. Odak uzaklığı, objektifin büyütme oranı ile kapsadığı alanı belirlemektedir.

Optik Sapmalar: Objektifte, görüntüde deformasyon veya bulanıklık (fluluk) yaratan optik bozukluklardır. Özel merceklerin kullanılması ile düzeltilebilir ve bazı hallerde tamamen ortadan kaldırılabilirler. Ayrıca, diyafram açıklığının kısılması ile de bazı sapma türlerinin etkilerinin azaltılması mümkündür.

Orta Ton Ölçümü (Orta Gri Ölçümü): Ortalama bir tona sahip bir yüzeyden ışık ölçümü alındıktan sonra (ya da
%18'lik gri kart) bu değerlerin (poz süresi/diyafram açıklığı) yeniden kadraj yapıldığında çekim için kullanılmasıdır.

Otofokus Kilidi: Fotoğraf makinesinin bu özelliği ile obje için yapılan netlik ayarı sabitlenmekte ve kadraj değişse dahi netlik ayarı değişmemektedir. Bu fonksiyon genellikle deklanşör düğmesinin kendisinde bulunmaktadır.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü