Eğitim Sitesi

Nizam-ı Cedit Nedir? Nizam-ı Cedit Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Sosyal Bilgiler terimleri sözlüğümüzde Nizam-ı Cedit terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Nizam-ı Cedit nedir? Nizam-ı Cedit ne demek? Nizam-ı Cedit hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Nizam-ı Cedit Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Nizam-ı Cedit:

Osmanlı Devleti'nde 3. Selim zamanında yapılan askeri, teknik, ekonomik vb. alanlarda yapılan yeniliklerin adı. Aynı dönemde Batı örnek alınarak kurulan ordunun adı.


Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Nizam-ı Cedit:

Avrupa tarzında kurulmak istenen ordu, III. Selim'in Avrupa tarzı yaptığı yenilikler.


Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

Nüfus Sayımı: Sınırları belli bir alanda belli bir zamandan yaşayan insan sayısını tespit etmek amacıyla yapılan işlem.

Nüfusun, toplumsal ve ekonomik planlama amacıyla yaşa, cinsiyete, oturma yerine, öğrenim ve meslek durumuna göre özelliklerinin saptanarak sayılmasıdır.

Nüfus sayımlarındaki amaçlar şunlardır:
Erkek-kadın nüfusu belirlemek, kırsal-kentsel nüfusu belirlemek, nüfus yerleşim yerlerine göre dağılımını belirlemek, okuma-yazma oranını belirlemek, eğitim durumunu belirlemek, nüfusu belirlemek, nüfusun yaşlara göre dağılımını belirlemek ve daha birçok amaçtan dolayı yapılır.

Ortak Miras: Tüm insanlık tarihini ve geleceğini içine alan maddi ve manevi değerlerin tümüdür. Bu ürün tüm insanlar için anlamlıdır. Bu nedenle tüm insanların ortak malı kabul edilir. Bugün ülkemizde örneklerini gördüğümüz bazı sanat eserleri yüzyılların emekleri sonucu oluşmuştur. Bu eserleri korumak hem ülkemiz hem de dünya için önemlidir. Yazı, alfabe, bilimsel buluşlar, Peribacaları, Çin Seddi, Mısır Piramitleri, Taç Mahal gibi

Ödev: Yapılması, yerine getirilmesi insanlık duygusu ve toplum kuralları bakımından gerekli olan iş ve davranışlar.

Özerk: Aynı yasaya bağlı olarak, bulunduğu bölgede kendi kendini yönetme yetkisi. Yarı bağımsız.

Para: Karşılığında mal ve hizmet almaya, vermeye ve bunların ekonomik değerlerini takas etmeye yarayan, üzerinde rakamsal değerler taşıyan özel kâğıttan ya da metalden yapılmış değerlerdir. Parayı milattan önce Lidya'lılar bulmuştur. Çağlar boyunca para, az bulunan maddelerden yapılmıştır. Altın karşılığı para kullanan bir devlet ne kadar para basarsa Merkez bankasına o değerde altın stoklaması veya koyması lazımdır.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü