Eğitim Sitesi

Nüfus Sayımı Nedir? Nüfus Sayımı Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Coğrafya terimleri sözlüğümüzde Nüfus Sayımı terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Nüfus Sayımı nedir? Nüfus Sayımı ne demek? Nüfus Sayımı hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Nüfus Sayımı Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Nüfus Sayımı:

Bir ülke nüfusunun nitelik ve niceliği üzerinde gerekli verileri saptamak amacıyla belli aralıklarla yapılan sayma işlemidir. Günümüzde nüfus sayımı yapılmamaktadır. Nüfus bilgileri dijital ortam üzerinden verilerle tespit edilmektedir.


Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Nüfus Sayımı:

Sınırları belli bir alanda belli bir zamandan yaşayan insan sayısını tespit etmek amacıyla yapılan işlem.

Nüfusun, toplumsal ve ekonomik planlama amacıyla yaşa, cinsiyete, oturma yerine, öğrenim ve meslek durumuna göre özelliklerinin saptanarak sayılmasıdır.

Nüfus sayımlarındaki amaçlar şunlardır:
Erkek-kadın nüfusu belirlemek, kırsal-kentsel nüfusu belirlemek, nüfus yerleşim yerlerine göre dağılımını belirlemek, okuma-yazma oranını belirlemek, eğitim durumunu belirlemek, nüfusu belirlemek, nüfusun yaşlara göre dağılımını belirlemek ve daha birçok amaçtan dolayı yapılır.


Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Nüfus Sayımı:

Bir ülkedeki insanların resmi olarak belirli aralıklarla sayımı.


Benzer Coğrafya Terimleri

Su Döngüsü: Suyun okyanus ve denizlerden atmosfere, atmosferden yeryüzüne, ve yeniden deniz ve okyanuslara ulaşması şeklindeki genel turuna verilen isimdir.

Tortullaşma: Yeryüzünün aşındırılmasıyla meydana gelen çeşitli büyüklükteki unsurların taşınarak çukur sahalarda (göl, deniz ve okyanus tabanları gibi) biriktirilmesi sürecidir.

Yeraltı Suyu: Yeraltında taş ve toprak yapısında önemli miktarda depolanmış olan sudur.

Ada Devleti: Ana bölgesi bir ya da daha fazla adadan oluşan ülkedir.

Azot (Nitrojen) Döngüsü: Azotun bitkiler tarafından kullanılabilmesi için bazı süreçlerden geçerek nitrit ve nitratlara dönüştürülmesi yani bağlanmasıdır.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü