Güncel Belediyecilik-Kamu Yönetimi terimleri sözlüğümüzde Nüfus Sayımı terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Nüfus Sayımı nedir? Nüfus Sayımı ne demek? Nüfus Sayımı hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Nüfus Sayımı Terimi Hakkında Bilgiler
Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Nüfus Sayımı:
Bir ülkedeki insanların resmi olarak belirli aralıklarla sayımı.
Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Nüfus Sayımı:
Sınırları belli bir alanda belli bir zamandan yaşayan insan sayısını tespit etmek amacıyla yapılan işlem.
Nüfusun, toplumsal ve ekonomik planlama amacıyla yaşa, cinsiyete, oturma yerine, öğrenim ve meslek durumuna göre özelliklerinin saptanarak sayılmasıdır.
Nüfus sayımlarındaki amaçlar şunlardır:
Erkek-kadın nüfusu belirlemek, kırsal-kentsel nüfusu belirlemek, nüfus yerleşim yerlerine göre dağılımını belirlemek, okuma-yazma oranını belirlemek, eğitim durumunu belirlemek, nüfusu belirlemek, nüfusun yaşlara göre dağılımını belirlemek ve daha birçok amaçtan dolayı yapılır.
Coğrafya Terimi Olarak Nüfus Sayımı:
Bir ülke nüfusunun nitelik ve niceliği üzerinde gerekli verileri saptamak amacıyla belli aralıklarla yapılan sayma işlemidir. Günümüzde nüfus sayımı yapılmamaktadır. Nüfus bilgileri dijital ortam üzerinden verilerle tespit edilmektedir.
Benzer Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri
Nüfus Yoğunluğu: Hektar başına düşen nüfus, nüfus kesafeti, yerleşme yoğunluğu.
Odak: Mihrak, fokus.
Odak Alanları: Kurumun belirlediği ilkeler çerçevesinde misyonunu yerine getirebilmesi, vizyonuna ulaşabilmesi için fırsat-tehditler altında, güçlü ve zayıf yönlerini değerlendirerek çalışmalarında yoğunlaşması gereken kritik alanlardır.
Olağanüstü Ödenek: Bütçenin düzenlenmesi, görüşülmesi ve onaylanması sırasında bütçede tertibi bulunduğu halde düşünülmeyen ve tertibi açılmayan, ancak yapılmasında zorunluluk bulunan yeni bir hizmet için alınan ödenek.
Onay Belgesi: İhale suretiyle yapılacak alımlarda, kamu ihale mevzuatında standart form olarak belirlenen ihale onay belgelerini; diğer alımlarda ise alım konusu işin nev'i, niteliği, varsa proje numarası, miktarı, yaklaşık maliyeti, kullanılabilir ödeneği ve tertibi, alımda uygulanacak usulü, avans verilecekse şartlarını gösteren ve harcama yetkilisinin imzasını taşıyan belge.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri Sözlüğü