Eğitim Sitesi

Nüfus Yoğunluğu Nedir? Nüfus Yoğunluğu Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Coğrafya terimleri sözlüğümüzde Nüfus Yoğunluğu terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Nüfus Yoğunluğu nedir? Nüfus Yoğunluğu ne demek? Nüfus Yoğunluğu hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Nüfus Yoğunluğu Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Nüfus Yoğunluğu:

Belli bir alanda yaşayan nüfusun, o alana oranıdır. Ülkenin genişliği ve toplam nüfus hakkında bilgi verir. Kişi/km² olarak gösterilir.


Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Nüfus Yoğunluğu:

Bir yerde kilometre kareye düşen insan sayısıdır. Belli bir alanda yaşayan nüfusun, o alana oranıdır. Ülkenin genişliği ve toplam nüfus hakkında bilgi verir. Kişi/km2 olarak gösterilir. Nüfus yoğunluğunu bulmak için;

Nüfus Yoğunluğu = Toplam İnsan Sayısı / Yüzölçümü

- Osmanlı Devletinde ilk nüfus sayımını II. Mahmut Yaptırmıştır (1831). Amacı askere alınacak erkek sayısını tespit ve vergi toplanacak kişileri belirlemekti.

- Türkiye Cumhuriyetinde ilk nüfus sayımı 1927 yılında yapıldı. İkinci olarak 1935 yılında yapıldı. Bundan sonra 1990 yılına kadar 5 yılda bir nüfus sayımı yapıldı. 1990'dan sonra 10 yılda yapılması kararlaştırıldı.

- Ülkemizde nüfus sayımını TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) yapar. TÜİK'in eski adı DİE'dir (Devlet İstatistik Enstitüsü ) .

— Genel nüfus sayımları yurdumuzda bulunan insanların sayısını ve niteliklerini belirlemek için yapılır. Yani nüfusun yaş ve cinsiyet durumu, okuryazarlık ve öğrenim durumu, iş durumu, medeni durumu, köy ve kentsel durumu tespit eder.


Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Nüfus Yoğunluğu:

Hektar başına düşen nüfus, nüfus kesafeti, yerleşme yoğunluğu.


Benzer Coğrafya Terimleri

Oba: Daha çok göçebe hayvancılık yapan toplulukların geçici olarak yerleşip, çadır kurdukları yerleşmelerdir.

Obsidyen (Volkan Camı): Siyah, kahverengi, yeşil renkli ve parlak dış püskürük bir taştır. Magmanın yer yüzüne çıktığında aniden soğuması ile oluşur. Bu nedenle camsı görünüme sahiptir. Volkan camı.

Okyanus: Kıtaları birbirinden ayıran geniş su kütlelerine okyanus denir.
Örnek : Atlas Okyanusu, Büyük Okyanus (Pasifik Okyanusu), Hint Okyanusu

Ormanaltı Florası: Orman örtüsü altında loş ortamda yetişen, çoğunlukla ot ve sarmaşık türlerinin oluşturduğu bitki topluluğudur.

Orojenez (Dağ Oluşumu): Jeosenklinallerde biriken tortul tabakaların kıvrılma ve kırılma hareketleriyle yükselmesi olayına dağ oluşumu ya da orojenez denir.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü