Eğitim Sitesi

Oligarşi Nedir? Oligarşi Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Oligarşi terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Oligarşi nedir? Oligarşi ne demek? Oligarşi hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Oligarşi Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Oligarşi:

Siyasal gücün birkaç kişiden oluşan küçük bir grubun elinde bulunduğu yönetim şeklidir. Zenginler iktidarı olarak da nitelendirilir.


Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Oligarşi:

Hakimiyetin bir gruba veya bir sınıfa ait olduğu devlet yönetim şekli.


Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Oligarşi:

Siyasal gücün birkaç kişilik bir grubun elinde toplandığı yönetim, aristokrasinin daralmış biçimi.


İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Oligarşi:

Devlet gücünün belli bir gruba, zümreye ait olması.


Benzer Tarih Terimleri

Olimpiyat Oyunları: Eski Yunan'da çeşitli spor karşılaşmalarının yer aldığı aynı adlı antik şenliğin uzantısı bir gelenek olarak 1896'dan bu yana dört yılda bir düzenlenen uluslar arası amatör spor yarışmasıdır. Spor aracılığıyla dünya halklarını birbirine yakınlaştırma felsefesine dayanan Olimpiyat Oyunları, aynı zamanda spor dünyasının doruğu sayılır. Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunları olarak iki bölümde yapılır. İlk Olimpiyat M.Ö. 776'da Atina'da yapılmıştır.

16 Mart Baskını: Kurtuluş Savaşı Dönemi'nde, İtilaf askerlerinin İstanbul'u işgali.

On Emir: Yahudilikte ve Hristiyanlıkta, Tanrı'nın Sina Dağı'nda Hz. Musa'ya vahyettiğine ve iki taş tablet üzerine yazıldığına inanılan dinsel buyruklardır.

12 Eylül Harekatı: Türk Silahlı Kuvvetlerinin yönetime el koymak üzere 12 Eylül 1980'de giriştiği askeri harekattır. Seçilmiş kurumlara dayalı yönetimi kesintiye uğratarak siyasal sistemi yeniden biçimlendirmeye yönelik bir ara rejim dönemi başlatmıştır.

On İki Hayvan Yılı Takvimi: Eski Türk boylarının kullandığı bir takvimdir. Bu takvimde güneş yılı esas alınmakla birlikte aylar kameridir. Zaman 60'lık bir kuşakta beş döneme ayrılır ve 12 yıllık bu dönemlere "müçel" denir. Her dönem 12 hayvan adını taşıyan dilimlere bölünmüştür. Bu hayvanlar sıçgan (sıçan), ud (öküz), kaplan, tafışkan (tavşan), balık ya da lu (kertenkele), ılan (yılan), yunt (at), koy (koyun), beçin (maymun), tagut (tavuk), it (köpek), ve tonguzdur (domuz).

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Tarih Terimleri Sözlüğü