Güncel Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık terimleri sözlüğümüzde Oligarşi terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Oligarşi nedir? Oligarşi ne demek? Oligarşi hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Oligarşi Terimi Hakkında Bilgiler
Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Oligarşi:
Hakimiyetin bir gruba veya bir sınıfa ait olduğu devlet yönetim şekli.
Tarih Terimi Olarak Oligarşi:
Siyasal gücün birkaç kişiden oluşan küçük bir grubun elinde bulunduğu yönetim şeklidir. Zenginler iktidarı olarak da nitelendirilir.
Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Oligarşi:
Siyasal gücün birkaç kişilik bir grubun elinde toplandığı yönetim, aristokrasinin daralmış biçimi.
İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Oligarşi:
Devlet gücünün belli bir gruba, zümreye ait olması.
Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri
Olumlu Transfer (pozitif transfer): Önceki örenilenlerin yeni öğrenmeyi olumlu yönde etkilemesidir. Örneğin, bir otomobili kullanmayı öğrenen bir kişi başka otomobilleri de kullanabilir.
Olumsuz Transfer (negatif transfer): Önceki öğrenilenlerin yeni öğrenmeleri olumsuz yönde etkilemesidir. Örneğin daha önceden öğrenilmiş yanlış yabancı dil bilgileri, konuyla ilgili öğrenmeleri zorlaştırır.
Ontoloji: Varlığı bütünüyle inceleyen felsefe dalı; varlıkbilim. Varlıkla ilgili sorunların tartışıldığı metafizik alanı ontolojidir.
Otodeterminizm: Determinizm ve indeterminizm arasında uzlaşma sağlamaya çalışan görüştür. Kant'ta ifadesini bulan bu görüşe göre, insan kendi iradesi ile ahlak yasalarını özgürce belirler. Bu nedenle ahlak yasaları insanın dışında konulan ve uyulması istenen yasalar değildir. İnsan, kendi özgür iradesiyle belirlediği genel geçer ahlak yasalarına yine kendisi uyar.
Otokratik Devlet: Yasama, yürütme, yargı güçlerini kişi ya da kişiler kullanır. Otokratik devlette yönetici ya da yöneticiler kararları yukardan alırlar ve halka dayatırlar. Halkın yönetime katılma yetkisi ve hakkı yoktur.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü