Eğitim Sitesi

Oran Nedir? Oran Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Sanat terimleri sözlüğümüzde Oran terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Oran nedir? Oran ne demek? Oran hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Oran Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Oran:

1. Resimde oranlar ile çok farklı yanılsamalar sağlanabilir. (Proportion)

2. Resim, heykel ve mimarlık sanatlarında, parçaların etki yönünden birbirlerini değerlendiren büyüklükleri.


Matematik-Geometri Terimi Olarak Oran:

Aynı ölçü birimi ile ölçülen niceliklerin karşılaştırılmasına denir.

a ve b reel sayılarının en az biri sıfırdan farklı olmak şartıyla a / b ye, a nın b ye oranı denir.


Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Oran:

1- Bir yapının çeşitli parçalarının birbiri ile yapının bütünlüğünde oluşturdukları uyumlu ölçü ilişkileri.

2- Bir nesnenin ebatlarının, diğer nesnelere olan ilişkisidir. Örneğin bir mekandaki pencerenin ölçülerinin uygun olup olmadığı, içinde bulunduğu odanın boyutları baz alarak hesaplanır.

En iyi oran, tüm nesnelerin içinde bulunduğu mekanın boyutları ve nesnelerin ebatlarının birbirlerine olan boyutları ile doğru orantılı olduğunda sağlanır.

Bu tarz teknik bilgiler gözünüzü korkutmasın. Hatırlamanız gereken, bir mekanı veya odayı dekore ederken, nesnelerin birbirileriyle ve bütün olarak orantılarının göze hitap ediyor olmasıdır.


Fizik Terimi Olarak Oran:

Büyüklük, nicelik, derece bakımından iki şey arasında veya parça ile bütün arasında bulunan bağıntı, nispet


Görsel Sanatlar | Resim Terimi Olarak Oran:

Büyüklük, nicelik, derece bakımından iki şey arasında veya parçayla bütün arasında bulunan bağıntı, nispet.


Benzer Sanat Terimleri

Oeuvre: Fransızca kökenli bu sözcük, bir sanatçının yaşamı boyunca ürettiği tüm yapıtları ifade eder. Türkçede çok seyrek kullanılır.

Özgün Baskı: Çeşitli basım teknikleriyle çoğaltılmış resimsel sanat yapıtı. Bir yapıtın özgün baskı sayılabilmesi için çoğaltılmak amacıyla yaratılması gerekir. Örneğin, ünlü tabloların basım yoluyla çoğaltılması (reprodüksiyon) tekniği bir özgün baskı türü değildir. Özgün baskı yapımında her türlü kazı resim tekniği yanında, serigrafi, taşbaskı vs. gibi teknikler de kullanılır.

Primitivizim: 1- İçinde primitif öğeler taşıyan sanat.

2- Rusya'da 1905 ile 1920 arasında gelişen, kübizm ve fütürizm düşüncesi ile Rus halk sanatının etkisinde gelişen sanat hareketi. Larinov, Goncharova ve Malevich'in ilk dönem çalışmaları örnek gösterilebilir.

Primitif: 1. M.S. 1500 yılından önce yaşamış ressamların çoğunlukla arkaik tarzda yapılmış resimlerine verilen ad. (Primitive) İlkel sanat.

2. Sanatta, kendini eğitmiş ve/ya resimlerinde sade bir üslup kullanan sanatçıların çalışmaları.

3. Afrika Zencileri, Okyanusya ve Amerikan Kızılderilileri'nin sanatı. Terim, bu anlamıyla üçüncü dünya ülkeleri sanatını aşağılayıcı bir niteliğe sahiptir.

Poşat: Türkçede çok seyrek kullanılan sözcük Fransızca Pochade den kaynaklanır. Doğrudan doğruya doğa içinde yapılan renkli yağlıboya küçük resim eskizi anlamındadır.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Sanat Terimleri Sözlüğü