Güncel Coğrafya terimleri sözlüğümüzde Orografik Yağışlar terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Orografik Yağışlar nedir? Orografik Yağışlar ne demek? Orografik Yağışlar hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Orografik Yağışlar Terimi Hakkında Bilgiler
Coğrafya Terimi Olarak Orografik Yağışlar:
Nemli hava kütlelerinin bir dağ yamacına çarparak yükselmesi sonucunda oluşan yağışlardır.
Benzer Coğrafya Terimleri
Otlak: Büyük ve küçükbaş hayvancılığın yapıldığı yerlerde hayvanların otlatıldığı alanlara otlak denir.
Örtü buzulu: Çok geniş alanlara yayılan, kilometrelerce alan kaplayan buzul türüdür.
Özel Konum: 1- Dünya üzerindeki bir yerin çevresine, denizlere, yer şekillerine, anayollara, geçitlere ve komşularına göre konumudur.
Özel Konum; İklim koşullarını, Doğal bitki örtüsünü, Tarımsal etkinlikleri, Nüfus ve yerleşme biçimini, Ekonomik etkinlikleri, Ulaşım olanaklarını, Siyasal ve kültürel yapıyı etkiler.
2- Yerküre üzerinde bir yerin; kıtalara, denizlere, dağlara, komşu yerleşim yerlerine, yollara, yer altı ve yerüstü kaynaklarına, yükseklik değerlerine vb. durumlara göre durumudur.
Coğrafi Konumu tam olarak anlayabilmek için Paralel, Meridyen, Enlem ve Boylamın özelliklerini ve etkilerini bilmek gerekir.
Paleozoik Zaman: Birinci Zaman Günümüzden yaklaşık 225 milyon yıl önce sona erdiği varsayılan jeolojik zamandır. Birinci zamanın yaklaşık 375 milyon yıl sürdüğü tahmin edilmektedir. Zamanın önemli olayları: Kaledonya ve Hersinya kıvrımlarının oluşumu. Özellikle karbon devrinde kömür yataklarının oluşumu. İlk kara bitkilerinin ortaya çıkışı. Balığa benzer ilk organizmaların ortaya çıkışı. Birinci zamanı karakterize eden canlılar graptolith ve trilobittir.
Peribacası: Özellikle volkan tüflerinin yaygın olarak bulunduğu vadi ve platoların yamaçlarında sel sularının aşındırması ile oluşan özel yeryüzü şekillerine peribacası denir. Bazı peribacalarının üzerinde şapkaya benzer, aşınmadan arta kalan sert volkanik taşlar bulunur. Bunlar volkanik faaliyet sırasında bölgeye yayılmış andezit ya da bazalt kütleridir. Peribacalarının en güzel örnekleri ülkemizde Nevşehir, Ürgüp ve Göreme çevresinde görülür.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü