Eğitim Sitesi

Ortalama Güneş Günü Nedir? Ortalama Güneş Günü Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Haritacılık (Kartografya) terimleri sözlüğümüzde Ortalama Güneş Günü terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Ortalama Güneş Günü nedir? Ortalama Güneş Günü ne demek? Ortalama Güneş Günü hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Ortalama Güneş Günü Terimi Hakkında Bilgiler

Haritacılık (Kartografya) Terimi Olarak Ortalama Güneş Günü:

Ortalama güneşin bir günlük devinimine karşılık gelen süre.


Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Ortalama Güneş Günü:

Ortalama güneşin gözlem yerinin öğlen çemberinden art arda iki alt geçişi arasında geçen süreye bir ortalama güneş günü denir. Ortalama güneşin sahip olduğu özelliklere göre ortalama gün süresi sabittir ve 24 ortalama güneş saatine eşittir. 24 saat = 1440 dakika = 86400 saniye.

Günlük yaşantımız tamamen ortalama güneş zamanına göre düzenlenmiş ve kullanılan saatler ortalama güneş zamanına göre çalışmaktadır. Bu nedenle günlük hayatta gün deyince ortalama güneş gününü, zaman deyince de ortalama güneş zamanını kastetmiş oluruz.


Benzer Haritacılık (Kartografya) Terimleri

Ortalama Güneş Zamanı: Greenwich başlangıç meridyenindeki güneş zamanına karşılık gelen zaman.

Orto Görüntü: Yeryüzü engebelerinin etkisi, giderilmiş görüntü, uydu görüntüleri ile elde edilmiş ortofoto.

Ortodrom: Yerküresi üzerinde iki nokta arasındaki uzaklığın tanımlanmasında kullanılan ve bu iki noktadan geçen büyük daire yayı parçası.

Ortofoto: Hava fotoğraflarının eğiklik dönüklük ve yükseklik farklarından ileri gelen hataları giderilmiş ve ölçeklendirilerek oluşturulmuş, geometrik olarak harita gibi olan fatoğrafik ürün.

Ortofoto Harita: Geometrik niteliği çizgi harita ile aynı olan, üzerine harita bilgileri eklenmiş ortofoto, fotoğrafik harita.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Haritacılık (Kartografya) Terimleri Sözlüğü