Eğitim Sitesi

Ortodoks Nedir? Ortodoks Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük terimleri sözlüğümüzde Ortodoks terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Ortodoks nedir? Ortodoks ne demek? Ortodoks hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Ortodoks Terimi Hakkında Bilgiler

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Ortodoks:

Hıristiyan dininin Ortodoks mezhebinden olan kimse.


Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Ortodoks:

Hristiyanlık'ın kollarından biri.Patrik denen dini liderin etrafında birleşen mezhep.
"Bizans halkının çoğu Ortodoks idi. Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethedince Ortodoksluğun merkez kilisesinin yani Patrikhanenin varlığına izin vermiş, böylece Ortodoksları koruma altına almıştır."


Tarih Terimi Olarak Ortodoks:

1. Daha çok Doğu Avrupa'da yaygın olan ekseriyetle Rum ve Slav topluluklarının bağlı olduğu Hıristiyan mezhebi. Hıristiyanlıktaki üç büyük mezhepten birinin adı. (Bu mezhebin başı olan patrik, Fener Patrikhanesi'nde oturur. Diğer iki mezhep: Katoliklik ve Protestanlık)

2. Ortodoksluk Hristiyanlığın üç büyük mezhebinden biri. Ortodoks (Yunanca "orthos" doğru ve "doksa" inanç kelimelerinin birleşmesiyle meydana gelmiş "doğru inanç" anlamını ifade eder. "Doğu kilisesinin güttüğü mezhep, bu mezhebe uyan kişi" demektir. Ortodoksluk dışındaki diğer iki mezhep, Katoliklik ve Protestanlık'tır. Ortodoksluk 1054 yılında Roma'dan ayrılmıştır. Herhangi bir alanda geleneklere sıkı sıkıya bağlı olan, vahye ve meşru kilisenin kararlarına uygun doktrin ve düşüncelerin tümüne de Ortodoksluk adı verilir.


Benzer İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimleri

Otorite: Yetki, sözü geçerlilik.

Oturum: Bir meclis veya kurulun görüşmek üzere aralıksız yaptığı toplanma (Celse).

Oy: Tutulacak yol üzerine ileri sürülen görüş (rey).

Oybirliği: Bir konuda bütün oyların birleşmesi.

Ödün: Karşı taraşa anlaşmak amacıyla bazı haklardan vazgeçme (Tâviz).

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimleri Sözlüğü