Güncel Üniversite terimleri sözlüğümüzde Özel Eğitim terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Özel Eğitim nedir? Özel Eğitim ne demek? Özel Eğitim hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Özel Eğitim Terimi Hakkında Bilgiler
Üniversite Terimi Olarak Özel Eğitim:
Özel eğitime ihtiyacı olan (engelli, yetersiz veya üstün zekalı) bireylere eğitim vermek için özel olarak eğitilmiş personel, farklılaştırılmış eğitim programı ve yöntemleri ile bu kişilere uygun ortamlarda sürdürülen eğitim.
Eğitim-Öğretim Terimi Olarak Özel Eğitim:
Genel eğitim önlemleri ve olağan öğretim programları ile eğitilemeyen kimseler için düzenlenen eğitim.
Özel Eğitim Terimi Olarak Özel Eğitim:
Özel eğitimin birçok tanımı bulunmaktadır. Bunlar;
1. Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitim ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak yetiştirilmiş personel, geliştirilmiş eğitim programları ve yöntemleri, bu bireylerin tüm gelişim alanlarındaki özellikleri ile akademik disiplin alanlarındaki yeterliliklerine dayalı olarak uygun ortamlarda sürdürülen eğitim.
2. Beden zihin, duygusal ve sosyal gelişim özellikleri yönünden normal çocuklardan ayrılan çocukların eğitim ve öğretim işlerini kapsayan çalışmalara özel eğitim denir.
3. Özel eğitim; özel eğitim gerektiren bireylerin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak yetiştirilmiş personel, geliştirilmiş eğitim programları ve yöntemleri ile onların özür ve özelliklerine uygun ortamlarda sürdürülen eğitime denir.
4. Özel eğitim, rehberlik, sağaltıcı eğitim ve rehabilitasyon etkinliklerinin örüntülenmiş olduğu bir etkileşim şeklidir.
5. Bireylerin; akademik, iletişim, devim ve uyum alanlarında önemli eksiklik, kusur yaratan durumlarının önlenmesi, azaltılması ya da ortadan kaldırılmasıyla ilgili eğitsel değişkenlerin düzenlenmesi uğraşına özel eğitim denir.
Benzer Üniversite Terimleri
Akademik Danışman: Bir yüksekokulun öğretim üyeleri arasından seçilen ve öğrencilere sadece akademik konularda yardımcı olan ve akıl veren kişi.
Öğretim Yılı: Genellikle Eylül ayında başlayıp Mayıs ayına kadar süren resmi ders süresi. Değişen uzunlukta, yarıyıl (sömestr), üç aylık dönemler (trimestr) veya öğretim yılının dörtte birine tekabül eden dönemlere bölünebilir.
Akreditasyon / Muadelet belgesi: Ulusal anlamda kabul görmüş mesleki kuruluşlar veya bölgesel denklik kuruluşları tarafından kolejlerin ve üniversitelerin onaylanması.
Önlisans Diploması: İki yıllık bir eğitim döneminden sonra verilen diploma; son (mesleki) veya transfer (diploma programının ilk iki yılı) diploması olabilir.
Temel Dersler: Diploma programının tamamlanması için zorunlu temel dersler.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Üniversite Terimleri Sözlüğü