Eğitim Sitesi

Ozon Nedir? Ozon Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Fen Bilimleri terimleri sözlüğümüzde Ozon terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Ozon nedir? Ozon ne demek? Ozon hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Ozon Terimi Hakkında Bilgiler

Fen Bilimleri Terimi Olarak Ozon:

Oksijen elementinin atomlu izotopu durumunda olan ozon, açık mavi ve kokulu bir gazdır. Yoğunluğu, oksijenin yoğunluğunun bir buçuk katı ve sudaki çözünürlüğü, oksijenden daha fazladır. Oksijenin elektrolizi ile elde edilir.

Yeryüzünde yaşayan canlılar için büyük tehlike oluşturan güneşin ultraviyole ışınları ve radyasyon etkisinden canlıları atmosferdeki bu ozon tabakası korur.

Ultraviyole ışınlar havadaki oksijeni moleküllerini parçalayarak atom haline dönüştürür. Yalnız kalan bu atomlar da diğer oksijen molekülleri ile birleşerek ozon haline gelirler. Ardı ardına olan bu oluşum sırasında radyasyon absorbe edilerek tutulur.


Biyoloji Terimi Olarak Ozon:

Molekülünde üç atom bulunan oksijenden oluşan, ağır kokulu, gaz durumundaki basit element.


Benzer Fen Bilimleri Terimleri

Hava: Hava, yerkürenin etrafını saran atmosferi meydana getiren, normal şartlarda bileşimi %78 azot, %21 oksijen ve %1'de diğer gazlardan oluşan, canlı cansız varlıklara zarar vermeyen doğal bir kaynaktır. Tüm canlıların hayatının devamı için temel unsur olan hava, solunum yoluyla organizmaya girerek canlılık verir. Bir insan birkaç gün aç susuz yaşayabileceği halde birkaç dakika hava almadan duramaz.

Çevreyi oluşturan öğelerden su ve toprak gibi hava da, kirlenebilen bir ortamdır.

Havanın gerek insan sağlığına gerekse doğaya zarar verici hale gelmesi kirlilik belirtisidir.

Modern yaşantımızın bir sonucu olan hava kirlenmesi, atmosferde toz, gaz, is, duman, koku ve buhar şeklinde olan kirleticilerin insana, diğer canlılara ve eşyaya zarar verecek şekilde yükselmesi ile havanın doğal bileşimindeki gaz konsantrasyonundaki değişmeden meydana gelir.

Sera: 1. Güneş ışınlarının içerisine girmesine izin vererek ve ısının dışarıya kaçmasını sınırlayarak, iç ortamın dış ortama göre daha sıcak olmasını sağlayan sisteme sera denir.

2. Sebze ve meyvelerin yetiştirildiği ve hava şartlarına karşı korunduğu cam ve naylonla kaplı yer, limonluk, ser.

Sera Etkisi: Yer atmosferine de su buharının da içerisinde bulunduğu sera gazı olarak adlandırılan gazlar, güneşten alınan enerjinin bir kısmının uzaya tekrar dönmesini önler, böylece yer yüzeyinin olduğundan daha fazla ısınmasına sebep olurlar, bu olaya sera etkisi denir.

Ahır: Evcil büyükbaş hayvanların (sığır, manda, at, eşek)barındırıldığı kapalı yer.

Algılama: Algılamak işi, idrak etme.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Fen Bilimleri Terimleri Sözlüğü