Eğitim Sitesi

Panteizm Nedir? Panteizm Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Edebiyat terimleri sözlüğümüzde Panteizm terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Panteizm nedir? Panteizm ne demek? Panteizm hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Panteizm Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak Panteizm:

Evrenle Tanrı'nın tek bir şey olduğunu, evrenin tanrıdan tanrının evrenden ayrı bir yönü, ayrı bir varlığı bulunmadığını ileri süren düşünüş biçimi.


Tarih Terimi Olarak Panteizm:

Doğatanrıcılık. Bir bütün olarak kavranan evrenin Tanrı ile özdeş olduğu ve evrende açığa çıkan bileşik töz, güçler ve yasalar dışındaTanrı olmadığı öğretisi.


Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Panteizm:

1. Evren ve tanrıyı bir ve aynı gören anlayış.Evren=Tanrı.

2. Tanrı'nın dünyaya aşkın değil de, içkin olduğunu öne süren Tanrı anlayışı ya da görüşü.


Arkeoloji Terimi Olarak Panteizm:

Tanrı'nın her şeyde, ve her şeyin Tanrı'da olduğunu savunan inanca verilen ad. Mısır ve Yunan dinlerinin dünya görüşüne yakından benzeyen bu inanç, M.S. XVII, yüzyılda, özellikle Spinoza'nın yapıtlarının yayımlanmasından sonra önem kazanmıştır.


Benzer Edebiyat Terimleri

Parnas: 1850 yılında Fransa'da kimi ozanlarca romantik akımın aşırı duyarlığına bir tepki olarak başlatılan, şiirde kişisel duyguları değil, ustalığa ve ölçülü oluşa önem veren okul.

Parnasizm: Romantizmin aşırı duyarlığına tepki olarak çıkan, şiirde kişisel duygulara değil ustalığa önem veren akım, realizmin şiire yansımış biçimi.

Parodi: Ağırbaşlı, ciddi bir yapıtın tümünü ya da bir bölümünü, biçimsel özelliklerini koruyarak onu yeni bir özle işleten yapıt.

Pastiş: Bir yazarın dil ve anlatım özelliklerine, alay etmek amacıyla onu anımsatan, çağrıştıran bir biçimde öykünme.

Pastoral Şiir: Çoban ve kır hayatını konu edinen, bu yaşayışı sevdirme amacı güden şiir.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü