Güncel Sağlık-Tıp terimleri sözlüğümüzde Parazitlik terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Parazitlik nedir? Parazitlik ne demek? Parazitlik hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Parazitlik Terimi Hakkında Bilgiler
Sağlık-Tıp Terimi Olarak Parazitlik:
Parazitin konak vücudunda yerleşerek onun zararına olacak şekilde bir hayat sürdürmesine parazitlik denir.
Biyoloji Terimi Olarak Parazitlik:
1. Asalaklık. Hem bitki hem de hayvanlar arasında görülen heterotrof beslenme tipi. Parazit, bitki ya da hayvanın vücudu üzerinde ya da içinde yaşar ve bunlardan besinin sağlar.
2. Dünyaya gelen her canlı beslenir, çoğalır ve soyunu devam ettirmeye çalışır. Canlılar yaşayabilmek için çoğu kez diğer canlılar ile yarışmak hatta savaşmak zorundadır. Kimi kendi yararına, başka canlıların zararına şeklinde adapte olmuş durumdadır. Böyle canlılar parazittir ve bu yaşama parazitlik denir. Parazit sözcüğü Yunanca para (yanında) ve sitos (besin) sözcüklerinin birleşmesinden meydana gelmiştir. Bir canlının içinde veya üzerinde onun zararına olarak yaşamaya adapte olan canlı anlamına gelmektedir. Parazit bu şekilde kendini korurken, besinini de sağlamaktadır. Üzerinde adapte olduğu canlıya konak denmektedir ve bu çoğunlukla kendisinden daha büyük bir canlıdır.
Benzer Sağlık-Tıp Terimleri
Endoparazit: Parazitin konağın içinde (doku ve organlarda) yaşamasıdır.
Özel Parazitlik: Belli bir organda yerleşerek parazitlenmedir.
Şaşkın Parazitlik: Belirli bir konakta parazitlenirken bazen başka konaklara yerleşmesidir. Örneğin capillaria hepatica, kemirgenlerin karaciğerine yerleşir bazen insana da yerleşebilir.
Rastlantısal Parazitlik: Serbest yaşayan bir canlının bazen rastgele bir konakta bulunmasıdır. Örneğin sivrisinek larvaları, E.granulosus'un insanda parazitlenmesi.
Protelean Parazitlik: Bu parazitlikte erişkin özgür yaşarken larvası parazit olarak yaşar. Miyaz etkenleri buna örnektir.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Sağlık-Tıp Terimleri Sözlüğü