Güncel Müzik-Dans terimleri sözlüğümüzde Piyano Müziği terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Piyano Müziği nedir? Piyano Müziği ne demek? Piyano Müziği hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Piyano Müziği Terimi Hakkında Bilgiler
Müzik-Dans Terimi Olarak Piyano Müziği:
Orgdan ayrı olarak başlı başına ilk piyano okulunu Paul Hoftheimer kurmuştur. Öğrencileri Kotter, Kleber de onun yolunda yürümüşler ve bu yolla piyano yavaş yavaş yayılmaya başlamıştır. İngiltere'de Elisabeth devrinde genelde varyasyonlar ve dans parçaları içeren piyano eserleri yazılıyor ve çalınıyordu. Almanya'da Barok devrinden sonra piyano süitleri, Froberger, Kerll, Muffat, Krieger, J. Ch. Bach, Kuhnau gibi virtüözler elinde mükemmel bir şekil aldı. İtalya'da ise bu zamanın en büyük piyanistleri, Frescobaldi, Pasquini, D. Scarlatti; Fransa'da Chamboniéres, L. Marchand ve özellikle Fr. Couperin'di. Piyano sonatları Rameau, Daquin gibi Fransızlar ve Platti, D'Alberti, Paganelli, Rutini gibi İtalyanlar elinde gelişti.
Benzer Müzik-Dans Terimleri
Psalm: Hıristiyan kiliselerinin bir çeşit solo vokal parçası. Hıristiyan dininin her mezhebinde değişik şekillerde bestelenir ve söylenir. Psalmın Rönesanstan zamanımıza kadar kronolojik olarak büyük bestecileri şunlardır: Lasso, Palestrina, Cl. Le Jeune, H. Schütz, Händel, J. S. Bach, Haydn, Mozart, Schubert, Brahms, Richter, Liszt, Kretzschmar.
Psalterium: Ortaçağda kullanılan üçgen şeklinde bir tür mızraplı çalgı.
Quartett (Kuartet): Dört ses veya dört alet için yazılan müzik parçası. Gerek vokal ile gerek yalnız müzik aletleriyle sunulan müzikte en uygun gruplanma şeklidir. Çalgısal oda müziğinin en çok sevilen ve sunulan şekli kuartettir. Kuartet sonat formunda yazılır yani üç veya dört kısımdan oluşur. Eserde yer alan çalgılar yaylı çalgılar ise genelde; 1. keman, 2. keman, viyola, viyolonsel şeklinde sıralanırlar. Bazen dört nefesli çalgı için "nefesli çalgılar kuarteti" veya üç farklı çalgıya piyano eşliğiyle "piyanolu kuartet" yazılır. Yaylı çalgılar kuarteti için en güzel eserleri klasik devir verdi. Bu türün ilk büyük bestecisi Joseph Haydn'dır. Mozart, Beethoven, Schubert gibi besteciler ve onlardan sonra gelen romantik besteciler müzik edebiyatının bu türüne etkili eserler bıraktılar. Ondokuzuncu ve Yirminci Asırların en ünlü yaylı çalgılar kuarteti çalan grupları "genellikle birinci kemacının adıyla anılmak üzere" şunlardır: Schuppanzigh - Qu, Bohemya - Qu, Joachim - Qu, Gürzenich - Qu, Capet - Qu, Gewandhaus - Qu, Budapeşte - Qu, Havemann - Qu, Pro Arte - Qu, Quartetta di Roma, Strub - Qu.
Quintett (Kentet): Beş ses veya beş alet için yazılan müzik parçası. Oda müziği türünün çok sevilen şekillerinden biri olup diğerleri gibi sonat formunda yazılır. Yaylı çalgılar kenteti şu çalgılardan oluşur: (2 keman, 2 viyola, 1 viyolonsel) veya (2 keman, 1 viyola, 2 viyolonsel). Bu şeklin de en önemli bestecileri Viyana klasikleridir. Beethoven, Schubert, Brahms yetkin kentetler bestelemişlerdir.
Regal: Ortaçağın sonlarında kullanılan bir tür küçük org.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü