Eğitim Sitesi

Popülâsyon Nedir? Popülâsyon Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Ekoloji - Çevre terimleri sözlüğümüzde Popülâsyon terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Popülâsyon nedir? Popülâsyon ne demek? Popülâsyon hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Popülâsyon Terimi Hakkında Bilgiler

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Popülâsyon:

1. Belirli sınırlar içinde yaşayan birbirleriyle karşılıklı ilişkiler içerisinde bulunan aynı türe ait bireylerin oluşturduğu canlı topluluğudur.

2. Belirli bir yetişme ortamında yaşayan ve karşılıklı ilişkiler içinde bulunan
aynı türe ait bireylerin oluşturduğu canlılar topluluğudur.
Örnek : Uğur böceği popülasyonu, ala geyik popülasyonu


Biyoloji Terimi Olarak Popülasyon:

Belirli bir coğrafik bölgeye yerleşen, aynı zamanda ve aynı yerde birlikte bulunan ve kendi aralarında üreyebilen herhangi bir organizma grubu.


Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Popülasyon:

Sınırlı bir çevrede yaşayan aynı tür organizma topluluğuna populasyon denir.


Coğrafya Terimi Olarak Popülasyon:

En basit tanımıyla popülasyon, aynı türe ait bireylerden oluşan organizmalar topluluğudur. Bu organizmalar belirli bir mekânda yaşarlar ve yaşadıkları mekânın sınırları bellidir.


Fen Bilimleri Terimi Olarak Popülasyon:

1. Belirli bir bölgede yaşayan, aynı türden bireylerin oluşturduğu topluluk.

2. Ekosistemlerdeki bir canlı türünün sayısal büyüklüğü.


Veteriner Hekimliği / Hayvancılık Terimi Olarak Popülasyon:

Sınırlı bir çevrede yaşayan aynı tür organizma topluluğuna popülasyon denir.


Benzer Ekoloji - Çevre Terimleri

Rekabet: Bir ortamda yaşayan canlıların ortamdaki yaşam kaynaklarından daha fazla yararlanabilmek için sürdürdükleri çabaya verilen isimdir. Örnek olarak bitkiler birim alanda gereğinden daha sık oldukları zaman yeterli ışık alabilmek için rekabete girerek boylarını uzatırlar. Sonuçta kuvvetli olanlar ortama hâkim olurlar.

Rizosfer: Bitkilerin kök sistemi çevresinde su, hava ve besin maddelerini taşıyan toprak tabakasına verilen isimdir.

Rüzgârın Fizyolojik Zararı: Rüzgârın serbest yüzey buharlaşması ve fizyolojik buharlaşmayı artırarak, bitkide kurutucu etkide bulunmasıdır. Rüzgâr toprağın en üst yüzeyini kurutarak, toprak suyunu buharlaştırır. Bitki çevresinde normal transpirasyon sonucunda oluşan, oransal nemi yüksek havayı götürür. Yerine kuru hava getirir. Bunun sonucu bitkilerde tekrar transpirasyon artar. Rüzgâr hızına bağlı olarak, bu kayıplar daha da artarak devam eder. Sonuçta toprakta yarayışlı su azalacağından, bitkide sararma ve solmalar başlar. Bu durum uzun süre devam ederse bitki ölüme gider.

Seleksiyon: Mevcut olan varyasyondan doğal ya da yapay olarak bazı özelliklere sahip olanların seçilmesine verilen isimdir. Bir bölgede bulunan canlı cinsi ve türlerini o bölgenin ekolojik koşulları belirler. Bu bir çeşit doğal seleksiyondur. Doğal olarak ortaya çıkmış ya da yapay olarak oluşturulmuş varyasyondan amaca uygun olanların insan eliyle seçilmesine yapay seleksiyon adı verilir.

Sekonder Bitki Gelişimi: Üzerinde hayli gelişmiş bir bitki örtüsü bulunduğu halde; sonradan aşırı otlatma, kuraklık, erozyon ve benzeri nedenlerle, bu örtünün çeşitli derecelerde tahrip edilmiş olduğu yerlerde, tahrip nedenleri ortadan kalktıktan sonra meydana gelen bitki gelişimidir.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Ekoloji - Çevre Terimleri Sözlüğü