Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Post terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Post nedir? Post ne demek? Post hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Post Terimi Hakkında Bilgiler
Tarih Terimi Olarak Post:
Tarikatlarda şeyhlik makamı.
Fen Bilimleri Terimi Olarak Post:
Tüylü hayvan derisi.
Ağız ve Diş Sağlığı Terimi Olarak Post:
Bir kanal tedavisinden sonra dişin kök kanallarının içine yerleştirilen ince metal, fiber veya titanyum çubuk; kayıp diş yapısının yerine geçmekte kullanılan malzemeden yapılmış "çekirdek" için destek.
Tasavvufi-Tasavvuf Terimi Olarak Post:
Farsça, hayvan derisi demektir. Tüylü hayvanların, özellikle koç, kurt vs. gibi hayvanların derisi tuzlanıp kurutulur, bu şekilde post yapılırdı. Şeyhlik makamına post denirdi. Birtakım postlar da, makam temsil ederdi.
Benzer Tarih Terimleri
Postnişin: Bir tekkenin, özellikle bir Mevlevi tekkesinin şeyhi olan kimse.
Proletarya: İşçi, emekçi sınıfı.
Protestanlık: 1. Hristiyanlığın Anglikan, Lutherci, Kalvenci gibi türlü kollarını içine alan, Katolik kurallarını ve papanın dinsel başkanlığını tanımayan kilise birliği.
2. Hristiyanlığın en büyük üç mezhebinden biri. 16. yüzyılda Martin Luther ve Jean Calvin'in öncülüğünde Katolik Kilisesi'ne ve Papa'nın otoritesine karşı girişilen Reform hareketinin sonucunda doğmuştur (1529).
Alman Rahip Martin Luther, Roma Katolik Kilisesi'nin günahları bağışlayıp bunu mali bir kaynak haline getirmesi, kutsal kitap yorumunu sadece kendi yetkisinde
görmesi ve ayin dilinin sadece Latince olması gibi hususlara karşı çakarak ilk itirazı başlattı. Daha sora Zwingli ve Calvin gibi birçok Protestan tarafından
Avrupa’nın her yerine yayıldı. Protestan adı, Papa ve Katolik kilisesinin uygulamalarının protesto edilmesinden gelmektedir
PROTESTAN MEZHEBİNİN ÖZELLİKLERİ
* Papanın yanılmazlığı ve otoritesi kabul edilmez.
* Kurtuluşta amelden çok imanı esas alırlar.
* Dini anlama ve yorumlamada kilise yetkilerini değil, kutsal kitabı esas alırlar.
* Sadece vaftiz ve evharistiya sakametlerimi kabul eder, diğerlerine değer vermezler.
* Din hizmetleri sınıfı bulunmakla beraber ruhbanlığı kabul etmezler.
* Azizlere ve Meryem’e önem vermezler.
* Kiliselerinde resim ve heykel bulundurmazlar.
* Günah çıkarma kabul edilmez.
* Rahipler evlenebilirler.
* İbadet ve ayinler her ülkenin diliyle yapılır.
Put: Kimi ilkel toplumlarda , doğaüstü gücü ve etkisi olduğuna inanılan, tanrı olarak tapılan, genellikle canlı bir varlığı, insanı gösteren, tahtadan, taştan, topraktan yapılmış yontu.
Rasyonalizm: Usçuluk. Akla ve akıl yolu ile varılan yargıya inanma, akla aykırı veya akıl dışı hiçbir şeyi tanımama davranışı ve tutumu.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Tarih Terimleri Sözlüğü