Güncel Tiyatro terimleri sözlüğümüzde Prova terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Prova nedir? Prova ne demek? Prova hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Prova Terimi Hakkında Bilgiler
Tiyatro Terimi Olarak Prova:
Bir şeyin amacına uygun, istenilen düzeyde olup olmadığını anlamak için yapılan deneme.
Benzer Tiyatro Terimleri
Rejisör Yardımcısı Kürsüsü: Sahneyi gören cümle kapısı yakınında seslenme, konuşma ve sinyal tesisatı bulunan yüksek kürsüdür. Rejisör yardımcısı kürsüsü, oyunun merkezi organıdır. Rejisör yardımcısı buradan temsilin gidişini kontrol eder ve provalarda belirlendiği gibi kitaba uygun olarak yönetir. Kürsü şu ekipmanlara sahiptir;
- Elektrikli saat
- Seyirci açısından temsili gösteren video monitörü
- Canlandırıcıların ve teknik personelin bulunma yerleri için sinyal ışıklı çağrı düğmeleri
- Ses bağlantıları
- Mikrofon
- Telefon bağlantısı
- Aydınlatma
- Sinyal Tesisatı
- Zil
Ritim: Olayların düzenli aralıklar tekrarlanması niteliği.
Sahne Amiri: Aynı zamanda; tiyatro amiri. Provalar ve temsiller arasındaki teknik sorunların çözümünden, bunlara ilişkin gerekli montajlardan ve tadilatlardan, değişikliklerden ve sahneyle ilgi özel teknik süreçlerden sorumludur.Ortaya çıkan işleri usulüne uygun ve teknik güvenliğe sahip biçimde kusursuz olarak gerçekleştirmelidir. Sahne amiri resmi bir yeterlilik belgesine sahip olmak zorundadır.
Sahne Kopyası: Basılı bir dramanın daha pratik ve daha uzuz tek sayısı olması nedeniyle, tiyatro yayın evi tarafında henüz basılmamış veya sunulan metin içinde yayınlanmamış olan bir eserin sahne içi kopyalanmış metni. Sahne kopyaları tiyatrolara düzenli biçimde sunuş amacıyla gönderilir ve bunlar provalarda kullanılır.
Sahne Düzeni: Sahnedeki ışık, dekor ve efekti düzenleme işi.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Tiyatro Terimleri Sözlüğü