Güncel Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık terimleri sözlüğümüzde Rasyonalizm terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Rasyonalizm nedir? Rasyonalizm ne demek? Rasyonalizm hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Rasyonalizm Terimi Hakkında Bilgiler
Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Rasyonalizm:
Hakikatin ölçütünü duyularda değil, düşünmede ve tümdengelimli çıkarımlarda bulan öğretilerin genel adı. Akılcılık, usçuluk.
Tarih Terimi Olarak Rasyonalizm:
Usçuluk. Akla ve akıl yolu ile varılan yargıya inanma, akla aykırı veya akıl dışı hiçbir şeyi tanımama davranışı ve tutumu.
Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Rasyonalizm:
1900'lerde başlayan ve 1928 yılında CIAM toplantısı ile daha da ağırlık kazanan mimarlık akımı. Duygu yerine akıl ve mantığın, pozitif bilimlerin ön plana geçtiği bu akıma, fonksiyonellikte denir.
Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri
Sentez (Çözümleme): Çeşitli ögeleri bir araya getirme, bir bütün içinde birleştirme. Bu birleşmenin sonucu. Tez antitez sonucunda sentez oluşur.
Sezgicilik: Sezgiyi felsefi bilginin temeli olarak gören öğreti.
Söylence (Efsane): Tanrılar, kahramanlar, önceki çağların olayları üzerine anlatılanlar, masallar, öyküler.
Süreç (Proses): Belli bir düzen içinde yinelenen, ilerleyen, gelişen olay ya da eylemler dizisi. Belli bir sonuca ulaşan düşünce akışı.
Tekçilik (Monizm): Gerçekliğin temeli olarak yalnızca tek bir ilkeyi kabul eden öğreti.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü