Eğitim Sitesi

Realizm Nedir? Realizm Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Arkeoloji terimleri sözlüğümüzde Realizm terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Realizm nedir? Realizm ne demek? Realizm hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Realizm Terimi Hakkında Bilgiler

Arkeoloji Terimi Olarak Realizm:

Romantisizme tepki olarak doğmuş, görünen gerçekliği olduğu gibi tuvale aktarmayı amaçlayan sanat akımı.


Tarih Terimi Olarak Realizm:

Gerçekçilik.


Edebiyat Terimi Olarak Realizm:

19. yüzyılın ikinci yarısında, romantizme tepki olarak doğan akım, gerçekçilik.


Sanat Terimi Olarak Realizm:

1- Gerçekçilik de denir. Yaşanan zaman ve mekân içinde duyularla algılananların nesnel olarak anlatımı plastik sanatlarda ve edebiyatta "Realizm" olarak tanımlanır. Gerçekçi yaklaşıma yakın olan 'Natüralizm' ise gerçeğin genel ve nesnel aktarımını daha ileriye götürerek tikel örneklerin özelliklerini olduğu gibi yansıtmaya çalışır. Gerçekçi yaklaşım idealist yaklaşımın karşıtıdır.

2- Romantizme tepki olarak doğmuş, görünen gerçekliği olduğu gibi tuvale aktarmayı amaçlayan sanat akımı.


İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Realizm:

Gerçekçilik.


Dil ve Anlatım Terimi Olarak Realizm:

1- XIX. Yüzyılın ikinci yarısında başlayan, gerçeği olduğu gibi aktarma yolunu tutan bir edebiyat akımı.

2- Sanatçının estetik ilgilerine bağlı olarak hiçbir seçim ya da ayrım yapmadan, her şeyi gerçekte olduğu gibi tüm ayrıntılarıyla anlatmasını ilke edinen akım.


Benzer Arkeoloji Terimleri

Renkli Sır Tekniği: Osmanlılar tarafından uygulanan bir çini tekniği. Bu teknikte boya kullanılmaz. Sırın kendisi renklidir. ılk olarak, levha üzerinde sırların birbirine karışmasını önleyen, kontur oluşturan bir madde ile sınırlar belirlenir. Daha sonra, istenilen renkli sırlar boya gibi kullanılarak levha renklendirilir ve fırınlanır. Isı kapışsında eriyen sırlar kontur içinde kalarak birbirlerine karışmazlar.

Revak: Bir yapının önünde yer alan, bir uzun kenarıyla yapıya bitişik, diğer uzun kenarı boyunca sütunların taşıdığı bir kemer dizisiyle dışa açılan, üstü tonoz, kubbe ya da çatıyla örtülü önü açık, güneş ve yağıştan korumalı yürüme bölümü. Portik.

Reyhanî: Muhakkâk adı verilen yazı çeşidinin küçüğü.

Ribat: Kaynağı ileri karakol anlamında olan yarı askeri yapılar. Sonradan, han ve kervansaraylar için geç döneme kadar kullanılan yerleşik bir terim.

Rik'a: Türklerin ortaya çıkardığı bir yazı çeşidi. "Mim"lerin gözü kapanmış, "Sin" ve benzeri harflerin dişleri kalkmış, noktalar çizgilere dönüşmüştür. Daha çok el yazısında kulllanılır.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Arkeoloji Terimleri Sözlüğü