Güncel Edebiyat terimleri sözlüğümüzde Realizm terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Realizm nedir? Realizm ne demek? Realizm hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Realizm Terimi Hakkında Bilgiler
Edebiyat Terimi Olarak Realizm:
19. yüzyılın ikinci yarısında, romantizme tepki olarak doğan akım, gerçekçilik.
Tarih Terimi Olarak Realizm:
Gerçekçilik.
Arkeoloji Terimi Olarak Realizm:
Romantisizme tepki olarak doğmuş, görünen gerçekliği olduğu gibi tuvale aktarmayı amaçlayan sanat akımı.
Sanat Terimi Olarak Realizm:
1- Gerçekçilik de denir. Yaşanan zaman ve mekân içinde duyularla algılananların nesnel olarak anlatımı plastik sanatlarda ve edebiyatta "Realizm" olarak tanımlanır. Gerçekçi yaklaşıma yakın olan 'Natüralizm' ise gerçeğin genel ve nesnel aktarımını daha ileriye götürerek tikel örneklerin özelliklerini olduğu gibi yansıtmaya çalışır. Gerçekçi yaklaşım idealist yaklaşımın karşıtıdır.
2- Romantizme tepki olarak doğmuş, görünen gerçekliği olduğu gibi tuvale aktarmayı amaçlayan sanat akımı.
İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Realizm:
Gerçekçilik.
Dil ve Anlatım Terimi Olarak Realizm:
1- XIX. Yüzyılın ikinci yarısında başlayan, gerçeği olduğu gibi aktarma yolunu tutan bir edebiyat akımı.
2- Sanatçının estetik ilgilerine bağlı olarak hiçbir seçim ya da ayrım yapmadan, her şeyi gerçekte olduğu gibi tüm ayrıntılarıyla anlatmasını ilke edinen akım.
Benzer Edebiyat Terimleri
Redif: Şiirde, kafiyeden sonra gelen, yazılışı ve anlamı aynı olan sözcüklere ya da aynı görevli eklere verilen ad.
Roman: 1. Gerçek veya gerçeğe uygun olayları, kişi, zaman, mekâna bağlı olarak anlatan uzun yazılar.
2. Düzyazıya dayanan, genellikle insanın serüvenlerini, iç dünyalarını, toplumsal bir olay ya da olguyu, insan ilişkilerini ve değişik insanlık durumlarını anlatmayı amaçlayan anlatı türü.
Romantizim: Fransa'da 18. Yüzyılın sonlarında klasik edebiyat akımına tepki olarak başlayan; duygu, imge ve fantaziye ağırlık veren sanat akımı, coşumculuk.
Rönesans Edebiyatı: Hümanizmaya koşut olarak sanat ve edebiyatta başlayan uyanış ve yenileşme girişimleri sonucunda ortaya konan tüm ürünlere verilen ad.
Röportaj: Bireysel ve toplumsal bir konu veya sorun etrafında, ilgili bir kişiyle soru cevap şeklinde oluşturulan ve genellikle gazete veya dergide yayınlanan öğretici metin.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü