Eğitim Sitesi

Restitüsyon Nedir? Restitüsyon Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Sanat terimleri sözlüğümüzde Restitüsyon terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Restitüsyon nedir? Restitüsyon ne demek? Restitüsyon hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Restitüsyon Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Restitüsyon:

Yeniden tasarımlama. Kısmen rölöveye dayanan bir çalışmadır. Kısmen veya tamamen yok olmuş yapının çizimlerini kalıntısının rölövesine dayanarak yeniden çizilmesine verilen ad.


Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Restitüsyon:

İlk şekline getirme, restitüe etme.


Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Restitüsyon:

İlk şekline getirmek.


Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Restitüsyon:

Zarar görmüş tarihi bir binayı aslına uygun yeniden inşa etmek.


Benzer Sanat Terimleri

Restorasyon: 1. Bir yapının veya eserin yıkılan, harap olan bölümlerinin daha fazla tahrip olmasını önlemek için aslına uygun biçimde onarılmasına verilen isimdir.

2. Tarihsel belge niteliğindeki bir sanat eserinin gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için harap olmuş kısımlarının aslına uygun olarak onarılması.

Rekonstrüksiyon: 1. Restitüsyona dayanılarak yapılan bir çalışmadır. Restitüsyona göre yeniden inşa etmeyi ve bu şekilde inşa edilmiş bir yapılaşmayı ifade eder.

2. Bir sanat yapıtının ve özellikle bir yapının elde kalan az sayıda kalıntısı ve başka belgeler yardımıyla eski biçiminin belirlenerek yeniden yapım işlemine verilen ad.

Rasathane: Gözlemevi, gökbilimi için kullanılan medrese türü.

Perdah Tekniği (Lüster): Perdah tekniği çini ve seramik alanında bir sır üstü çalışmasıdır. Kap istenen renkte sırla sırlanıp fırınlandıktan sonra perdah adı verilen madde ile istenen örnekler yapılır ve az hararetli, dumanlı bir fırında tekrar fırınlanır. Bu fırınlamadan sonra, kap madeni bir parlaklık kazanır.

Renkli Sır Tekniği: Osmanlılar tarafından uygulanan bir çini tekniği. Bu teknikte boya kullanılmaz. Sırın kendisi renklidir. İlk olarak, levha üzerinde sırların birbirine karışmasını önleyen, kontur oluşturan bir madde ile sınırlar belirlenir. Daha sonra, istenilen renkli sırlar boya gibi kullanılarak levha renklendirilir ve fırınlanır. Isı karşısında eriyen sırlar kontur içinde kalarak birbirlerine karışmazlar.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Sanat Terimleri Sözlüğü