Eğitim Sitesi

Risale Nedir? Risale Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Risale terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Risale nedir? Risale ne demek? Risale hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Risale Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Risale:

1- Küçük kitap, broşür.

2- Osmanlı Devleti'nde, toplumdaki ve devletin işleyişindeki aksamaların sebeplerini ve çözüm yollarının konu edildiği yazılardır.


Edebiyat Terimi Olarak Risale:

Küçük kitap, broşür. İlim veya sanata dair yazılar. Önceleri çokluk dini konuları ele alan küçük hacimli kitaplar bu adla anılırlardı.


Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Risale:

Belli bir konuya ayrılmış hacimce küçük kitap, mektup, broşür.


Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Risale:

Küçük kitap; risale, mecmua yerine de kullanılmıştır. Ama daha çok mecmuati'r-resail olarak, içinde birden fazla eser bulunan kitaplar hakkında kullanılmıştır.


Fen Bilimleri Terimi Olarak Risale:

Kitapçık.


Benzer Tarih Terimleri

Rum: Müslüman ülkelerde oturan Yunan asıllı kimselere verilen ad.

Rumeli: 1- Türklerin Anadolu'ya geldiği dönemde Anadolu'ya, Türkler Anadolu'yu ele geçirdikten sonra Doğu Trakya'ya verilen ad.

2- Osmanlı Devleti'nin Avrupa kıtasındaki topraklarına verilen ad. Selçuklular zamanında ve daha önceki devirlerde Anadolu'ya da Rumeli denirdi. (Celâleddin-i Rumî: Rumelili Celâleddin).

Ruzname: Osmanlı Dönemi'nde devlet dairelerinde günlük gelir ve giderlerin ya da günlük olayların yazıldığı defter.

Rüsum: Vergiler.

Saban: Toprağı kazarak alt üst etmeye, tarlayı ekilebilecek duruma getirmeye yarayan demir bir ucu bulunan ve çift süren hayvanlarca çekilen bir tarım aracı.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Tarih Terimleri Sözlüğü