Eğitim Sitesi

Rölyef Nedir? Rölyef Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Sanat terimleri sözlüğümüzde Rölyef terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Rölyef nedir? Rölyef ne demek? Rölyef hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Rölyef Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Rölyef:

Kabartma da denir. Bir düzlem üstüne tasarlanıp gerçekleştirilen heykelcilik ürünü. Rölyefte, üç boyutlu heykele özgü niteliklerin yanı sıra perspektif gibi iki boyutlu resimsel ögelerden de yararlanılır. Taşın yanısıra ahşap, metal, seramik, pişmiş toprak, fildişi ve alçı en yaygın kullanılan malzemeleridir.


Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Rölyef:

Kabartma, kabartı. Kil, alçı, taş gibi işlenebilir gereçleri düşey bir düzlem üzerinde işleyerek meydana getirilen sanat yapıtı.


İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Rölyef:

Yüzey üzerine yapılan yükseltme ya da çökertmeler.


Benzer Sanat Terimleri

Sembolizm: Simgecilik de denir. Sanat yapımında biçim ve renk gibi somut değerlerin arkasında yatan anlamı öne çıkaran eğilim ve akım. Eğilim olarak Rönesans döneminden beri, özellikle alegorik temalı resimlerle bazı ölü doğalarda var olmakla birlikte bir akım olması 19.yy.a rastlar.

Sentetik Kübizm: Obje ve subjelerin temel geometrik biçimlere indirgeyen kübizmin ilk dönemi "Analitik kübizm" olarak isimlendirilir. 1915 sonrasında ise "Sentetik kübizm" ismi verilen ikinci bir kolu ortaya çıkmıştır. Kübistler bir nesneyi farklı ve çok yönlü bakış noktalarından resmetmişlerdir. Kübist resimde biçim sorunu ön plana gelmiş, renk arka plana itilmiştir. Yan yana aynı yüzey üzerinde farklı malzemelerin kullanılması olayı sentetik resmin yolunu açmıştır.

Sfenks: 1. Genellikle insan başlı, aslan gövdeli olarak betimlenen eski Mısır'a dayanan sfenksin özellikle heykel ve kabartma olarak çok sayıda betimi yapılmış, Mısır sanatından etkilenen Mezopotamya, Yunan ve Roma sanatlarına da girmiştir.

2. Eski Mısırlıların mezarlarını beklediklerine inandıkları insan başlı, aslan vücutlu heykel.

Sığın: Alageyik

Simgecilik: Sembolizm de denir. Sanat yapımında biçim ve renk gibi somut değerlerin arkasında yatan anlamı öne çıkaran eğilim ve akım. Eğilim olarak Rönesans döneminden beri, özellikle alegorik temalı resimlerle bazı ölü doğalarda var olmakla birlikte bir akım olması 19.Yüzyıla rastlar.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Sanat Terimleri Sözlüğü