Eğitim Sitesi

Rölyef Nedir? Rölyef Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Yapı-Dekorasyon terimleri sözlüğümüzde Rölyef terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Rölyef nedir? Rölyef ne demek? Rölyef hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Rölyef Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Rölyef:

Kabartma, kabartı. Kil, alçı, taş gibi işlenebilir gereçleri düşey bir düzlem üzerinde işleyerek meydana getirilen sanat yapıtı.


Sanat Terimi Olarak Rölyef:

Kabartma da denir. Bir düzlem üstüne tasarlanıp gerçekleştirilen heykelcilik ürünü. Rölyefte, üç boyutlu heykele özgü niteliklerin yanı sıra perspektif gibi iki boyutlu resimsel ögelerden de yararlanılır. Taşın yanısıra ahşap, metal, seramik, pişmiş toprak, fildişi ve alçı en yaygın kullanılan malzemeleridir.


İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Rölyef:

Yüzey üzerine yapılan yükseltme ya da çökertmeler.


Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

Röleve: Bir yapının bütün boyutlarını ölçerek plan, kesit ve görünüşünü yeniden çıkarma, ölçüleme.

Rokoko: 18. yüzyılda (1730-1780, XV. Louis dönemi ile XVI. Louis dönemi başı) Fransa'da Barok ve Palladyen'den sonra moda olan, eğri çizgileri bol, gösterişli bir bezeme üslubu. Rokoko İtalyan baroğu ile Fransız rokay tarzından esinlenmiştir. Barok'un yuvarlak çizgileri aşırı dereceye götürülüp yapıların her yanı kıvrıntılı süslerle kaplanmıştır. Hiçbir yüzeyi olduğu gibi bırakmamak, bir duvarın ya da tavanın her yanını süslemelerle doldurmak, bunu yaparken de irili ufaklı yuvarlak çizgilere yer vermek, yaprak, çiçek gibi motiflerle süslemek rokoko üslubunun özellikleridir. Rokoko, mimarlığın yanı sıra mobilyacılıkta ve ev eşyasında da kendini göstermiştir. Türkiye'de de bir süre etkili olan rokoko, Fransa dışında özellikle Avusturya, Almanya, İspanya ve İsviçre'de benimsenmiştir.

Rijit: Sert, katı, eğilmez, bükülmez. Oynak ya da esnek olmayan.

Rıht: 1. İki basamak arasındaki dik yüzey.
2. Basamak yüksekliği.

Rezidans: Yüksek dereceli devlet görevlileri, elçi vb. konutu.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü