Güncel Sunuculuk-Televizyonculuk terimleri sözlüğümüzde Röportaj terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Röportaj nedir? Röportaj ne demek? Röportaj hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Röportaj Terimi Hakkında Bilgiler
Sunuculuk-Televizyonculuk Terimi Olarak Röportaj:
Bir olay, durum ve/veya kişiyle ilgili, derin araştırma yapma, bilgi/belge tarama, yerinde gözlem yapma, ilgili kişilerden bilgi/demeç alma ve yüz yüze görüşme yapma sonucu edinilen bilgi ve kişisel izlenimlerin okuyucuya aktarıldığı yazım türü.
Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Röportaj:
1- Bir gazetecinin her hangi bir yeri, bir kurumu gezerek, orada gördüklerini kendi görüşleri ile birleştirerek yazdığı gazete yazılarına röportaj denir.
2- Konusu bir soruşturma, araştırma olan gazete veya dergi yazısı.
Edebiyat Terimi Olarak Röportaj:
Bireysel ve toplumsal bir konu veya sorun etrafında, ilgili bir kişiyle soru cevap şeklinde oluşturulan ve genellikle gazete veya dergide yayınlanan öğretici metin.
Dil ve Anlatım Terimi Olarak Röportaj:
1. Gazetecilerin bir yeri, bir kurumu ziyaret ederek o yerin özelliklerini, orada gördüklerini, kişisel düşünceleriyle birleştirip fotoğraflarla belgeleyerek kaleme aldıkları yazılardır.
2. Sahalarında tanınmış kişilerle bireysel ya da toplumsal konularda, soru-cevap şeklinde yapılan ve çoğunlukla gazete veya dergide yayınlanan söyleşi.
Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Röportaj:
Konusu bir soruşturma araştırma olan gazete veya dergi yazısı.
Benzer Sunuculuk-Televizyonculuk Terimleri
Serbest Yazım Tekniği: Özgür teknik olarak da bilinen, anlaşılır olmak koşulu ile habercinin haberi herhangi bir yazım tekniği kuralına bağlı kalmadan kaleme aldığı yazım tekniği.
Sosyal Medya: Kişilerin internet tabanlı sosyal ağlar, internet siteleri ve mobil uygulamalar üzerinden birbiriyle içerik ve bilgi paylaşmasına imkan veren ve geleneksel medyanın aksine çift taraflı ve eş zamanlı bilgi paylaşımı olanağı sunan dijital bilgi/içerik platformu.
Tarafsızlık: Karşılaşılan durum ve olayları ele alırken herhangi bir kişi, zümre, tutum veya düşünceden yana tercih yapmama, yansız kalma hali.
Tehlike: İşyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek, çalışanı veya işyerini etkileyebilecek, zarar veya hasar verme potansiyeli.
Ters Piramit Tekniği: Haberin içerik özetinin girişte verildiği ve bilgilerin en önemliden en az önemliye doğru sıralandığı, en sık kullanılan haber yazım tekniği.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Sunuculuk-Televizyonculuk Terimleri Sözlüğü