Güncel Belediyecilik-Kamu Yönetimi terimleri sözlüğümüzde Şadırvan terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Şadırvan nedir? Şadırvan ne demek? Şadırvan hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Şadırvan Terimi Hakkında Bilgiler
Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Şadırvan:
Ortasında yüksekçe bir yerden şarıltı ile bol su akan havuz veya çevresi musluklu duvarla çevrilmiş su haznesi. Not: Şadırvanların, abdest almak için camilerin iç avlularına yapılan, üstü açık veya kapalı şekilleri vardır.
Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Şadırvan:
Halkın abdest alması için cami avlularına yapılan ve çok sayıda musluğu olan çeşme.
Tarih Terimi Olarak Şadırvan:
Çevresinde muslukları bulunan ve ortasındaki fıskiyeden su akan, genellikle cami avlularının ortasında yer alan, üzeri kubbeli ya da açık olabilen havuz.
Arkeoloji Terimi Olarak Şadırvan:
Bir çeşit meydan çeşmesi. Özellikle cami avlularında, çepeçevre muslukları olan çokgen su tesisi.
Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Şadırvan:
Ortasında yüksekçe bir yerden şarıltı ile bol su akan havuz veya çavresi musluklu duvarla çevrilmiş su haznesi.
Sanat Terimi Olarak Şadırvan:
1- Bir çeşit meydan çeşmesidir. Özellikle cami avlularında veya bitişiğinde abdest almak için yapılmış çepeçevre muslukları olan çokgen su tesisi.
2- Genellikle anıtsal ibadet yapılarının avlusunda veya bitişiğinde abdest almak için yapılmış su yapılarıdır.
Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Şadırvan:
Genellikle cami avlularında bulunan, çevresindeki musluklardan ve ortasındaki fıskiyeden su akan, üzeri kubbeli veya açık havuz.
İnşaat Terimi Olarak Şadırvan:
Ortasında yüksekçe bir yerden şarıltı ile bol su akan havuz veya çevresi musluklu duvarla çevrilmiş su haznesi. Şadırvanların, abdest almak için camilerin iç avlularına yapılan, üstü açık veya kapalı şekilleri vardır.
Benzer Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri
Şantiye: Yapı yeri.
Şantiye Binası: İşlerin yürütülebilmesi için şantiyede kurulan geçici bina.
Şantiye Şefi: Yapının uygulanması için gerekli olan inşaat ve iş organizasyonunu sağlayan, işveren vekili olarak hareket eden ve İş Kanunu ile İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'ne göre zorunlu tedbirleri almak ve uygulatmak ile sorumlu olan mimar veya inşaat mühendisi.
Şef: Yetki ve sorumluluğu olan, yöneten kimse.
Şeffaflık: Şeffaflık, açıklık, gün ışığında yönetim. Şeffaflığın temeli ilgili olan herkesin gereksinim duyduğu bilgiye erişebilmesinin sağlanmasıdır. Bkz. Bilginin Şeffaflığı.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri Sözlüğü