Eğitim Sitesi

Şadırvan Nedir? Şadırvan Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Şadırvan terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Şadırvan nedir? Şadırvan ne demek? Şadırvan hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Şadırvan Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Şadırvan:

Çevresinde muslukları bulunan ve ortasındaki fıskiyeden su akan, genellikle cami avlularının ortasında yer alan, üzeri kubbeli ya da açık olabilen havuz.


Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Şadırvan:

Halkın abdest alması için cami avlularına yapılan ve çok sayıda musluğu olan çeşme.


Arkeoloji Terimi Olarak Şadırvan:

Bir çeşit meydan çeşmesi. Özellikle cami avlularında, çepeçevre muslukları olan çokgen su tesisi.


Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Şadırvan:

Ortasında yüksekçe bir yerden şarıltı ile bol su akan havuz veya çavresi musluklu duvarla çevrilmiş su haznesi.


Sanat Terimi Olarak Şadırvan:

1- Bir çeşit meydan çeşmesidir. Özellikle cami avlularında veya bitişiğinde abdest almak için yapılmış çepeçevre muslukları olan çokgen su tesisi.

2- Genellikle anıtsal ibadet yapılarının avlusunda veya bitişiğinde abdest almak için yapılmış su yapılarıdır.


Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Şadırvan:

Ortasında yüksekçe bir yerden şarıltı ile bol su akan havuz veya çevresi musluklu duvarla çevrilmiş su haznesi. Not: Şadırvanların, abdest almak için camilerin iç avlularına yapılan, üstü açık veya kapalı şekilleri vardır.


Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Şadırvan:

Genellikle cami avlularında bulunan, çevresindeki musluklardan ve ortasındaki fıskiyeden su akan, üzeri kubbeli veya açık havuz.


İnşaat Terimi Olarak Şadırvan:

Ortasında yüksekçe bir yerden şarıltı ile bol su akan havuz veya çevresi musluklu duvarla çevrilmiş su haznesi. Şadırvanların, abdest almak için camilerin iç avlularına yapılan, üstü açık veya kapalı şekilleri vardır.


Benzer Tarih Terimleri

Şamanizm: İnsanlığın en eski dinlerinden biri olan, Kuzey Asya'daki ve Orta Asya'daki Türkler arasında en eski çağlardan günümüze değin süregelen, doğaya tapma, doğaüstü güçlere, ruhlara inanma temeline dayanan bir inanç sistemi.

Şark: Doğu

Şecere: Bir soyun bir ailenin bilinen en eski atasından başlayarakson üyelerine değin bütün bireylerini, bir kökten çıkan ağaç görünümü içinde gösteren çizelge.

Şehname: Divan Yazını'nda hükümdarların yaşam öykülerini, özelliklerini, üstün başarılarını anlatan, mesnevi biçiminde yazılmış koşuk.

Şehremini: 1.Osmanlılar Dönemi'nde Tanzimat'a değin sarayların ve devlet yapılarının, bakımına onarımına, haremin giderlerine ve aylık işlerine bakmakla yükümlü devlet görevlisi. 2. Belediye Başkanı.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Tarih Terimleri Sözlüğü