Güncel Türkçe-Dil Bilgisi terimleri sözlüğümüzde Şahıs Zamiri terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Şahıs Zamiri nedir? Şahıs Zamiri ne demek? Şahıs Zamiri hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Şahıs Zamiri Terimi Hakkında Bilgiler
Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Şahıs Zamiri:
1. Şahıs gösteren ben, sen, o, bunlar, şunlar, onlar şahıs zamirleridir.
2. Şahıs isimlerinin yerine kullanılan kelimelere şahıs (kişi) zamiri denir.
Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri
Belirsizlik Zamiri: Biri, birisi, başkası, herkes, kimse vb. belirsizlik zamirleridir. TUBİTAYs168: İsimleri tam olarak değil, belli belirsiz anlatan zamirlere belgisiz zamirler denir.
Bağlama Zamiri: İsim tamlamalarında tamlayan durumundaki isimlerin ve zamirlerin sonuna gelerek ismin yerini tutan -ki ekine ilgi(bağlama) zamiri denir.
İyelik Zamiri: Eklendiği ad ve ad soylu sözcüklere sahiplik anlamı kazandıran, bunların kime, neye, kaçıncı kişiye ait olduğunu belirten eklere iyelik zamiri (adılı) denir.
Dönüşlülük Zamiri: Dönüşlülük gösteren kendim, kendin, kendi, kendisi, kendimiz, kendiniz, kendileri zamirleri.
Basit Fiil: 1. Yapı ve anlam bakımından daha basit ögelere ayrılamayan, tek veya iki heceli kök durumundaki fiil: at-, aç-, ye-, tut- vb.
2. Yapım eki almadan ya da başka bir sözcükle birleşmeden bir iş, oluş, hareket bildiren eylemlere basit (kök) eylem adı verilir.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü