Güncel Osmanlı Türkçesi terimleri sözlüğümüzde Saka Gediği terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Saka Gediği nedir? Saka Gediği ne demek? Saka Gediği hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Saka Gediği Terimi Hakkında Bilgiler
Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Saka Gediği:
Sakalara verilen, çeşmelerden su alma imtiyazı. Bu imtiyaz yazılı bir senede bağlanır ve bu senet alınıp satılabilir veya varislere intikal edebilirdi. Sakaların su alabileceği çeşmelerde belirtilir ve sakalar her çeşmeden su alamazdı. Sakalara verilmiş olan bu imtiyaz 1869 yılında kaldırılmıştır.
Benzer Osmanlı Türkçesi Terimleri
Sakalar Kethüdası: Sakalar ocağının kahyası olup derece olarak sakabaşından sonra gelir. Görevi divan toplantılarında vezirlere ibrik ve havlu tutmaktır.
Salma Mecra: Kanalet şeklindeki üstü açık olan su isale hattı.
Sarnıç: Su ihtiyacını karşılamak amacı ile yapılan özel su toplama havuzu, su deposu. Üstü açık yada kapalı olabilir.
Serasker: 1- Padişah ve sadrazam sefere çıkmadığı zaman ordunun başında seferi yöneten vezire verilen ünvan. / 1826 yılında yeniçeri ocağının kaldırılmasından sonra kurulan Asakiri Mansurei Muhammediye ordusunun kumandanı.
2- Veziriazam göreviyle yükümlü olmayan ve Osmanlı ordusunun komutanlığını yapan vezirin unvanı, Asakir-i Mansure-i Muhammediye ordusu komutanı.
Serçavuş: Baş çavuş.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Osmanlı Türkçesi Terimleri Sözlüğü