Güncel Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) terimleri sözlüğümüzde Şâkird terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Şâkird nedir? Şâkird ne demek? Şâkird hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Şâkird Terimi Hakkında Bilgiler
Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Şâkird:
Resim, tezhip ve yazı öğrenmek arzusunda olup çalışan öğrenci.
Benzer Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimleri
Ta'lik Hat (Talik Hat): 9. Hicrî asırda şarkta icat olunmuş bir yazı şeklidir. Türkler bunda da ileri giderek kolaylıkla ayrılabilen bir Türk ta'lîki üslûbunu tasarlamışlardır.
Tilmiz: Öğrenci, talebe, şâkird.
Türk Ta'liki(Türk Taliki): Ta'lîk XV inci asır başlarında Anadolu'nun şarkında icat edilmiş bir yazı şeklidir. İranlı hattatlar bunu en güzel yazanlar arasında gösterilir. Meselâ İmâd ta'lîkde en ileri üstatlardandır. Osmanlı Türkleri de bu yazıda çok kıymetli hattatlar yetiştirmişlerdir. Bunlar yalnız onu taklit ile kalmamışlar, kendi ince zevkli üslûplarına da sokarak bir Türk Ta'lîki usulü ortaya koymuşlar ve bunda da muvaffak olmuşlardır.
Türk Tezhibi: Şarkta İslâm sanatında Müslüman olan her millet birbirinden almış, bu meyanda Selçuk ve Osmanlı Türkleri de mahallî ve ince zevklerini katarak kendilerine has bir usul vücuda getirmişlerdir ki bugün bir Arap ve Acem denen ekollerden ayrı bir tavır ve tarz kazanarak diğer kısımlarda olduğu gibi tezhibde de bir "Türk tezhibi" doğmuştur. Bunun da her asra göre bize mahsus hususiyeti vardır ki görmeye alışanlar fark eder. Karamemi eserleri bundan bir şubedir.
Üstat (Üstâd): Uzmanlaşmış, kıymetli bir sanatkâr ve bildiklerini öğreten zat, sanatında usta.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimleri Sözlüğü