Güncel Biyoloji terimleri sözlüğümüzde Saprofitler terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Saprofitler nedir? Saprofitler ne demek? Saprofitler hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Saprofitler Terimi Hakkında Bilgiler
Biyoloji Terimi Olarak Saprofitler:
Bazı bakteri ve mantarlar (cıvık mantar, küf mantarları ve diğerleri) bu gruba girer.
Ayrıştırıcı canlılar, canlı atıkları ile toprağa düşen ölü bitki ve hayvan dokularını parçalar. Böylelikle kendi enerji ve besin ihtiyacını sağlarken, bitkiler için gerekli birçok maddeyi (mineral) toprağa verir. Topraktaki madensel tuz oranının da artmasını sağlar. Böylece bu atık maddelerin doğada birikimini engeller, tekrar kullanılmasına olanak verir
Benzer Biyoloji Terimleri
Protein Sentezi: Canlı organizmalarda proteinlerin sürekli olarak parçalanıp yeniden sentezlenmesi olayıdır. Genetik bilginin protein molekülü şeklindeki ifadesidir. Protein sentezinin üç komponenti •mRNA •tRNA •ribozomlar
Protein sentezi 4 aşamada olur
1. Aminoasitlerin aktifleşmesi ve aminoasid-tRNA kompleksinin oluşması
2. Polipeptid zincirinin sentezinin başlaması
3. Polipeptid zincirinin uzaması
4. Sentezin tamamlanması
Çizgili Kas: Silindir şeklinde uzun hücrelerden oluşur. Çok çekirdeklidir ve hücre zarının altında yer alır. İstemli kaslardır. Hareketi hızlı, kısa sürelidir ve çabuk yorulur. Enine bantlar bulunur.
Homolog Organlar: Embriyonik kökeni aynı olan, yapı ve gelişimleri birbirine benzeyen, aynı veya farklı fonksiyonları yerine getiren organlara homolog organlar denir.
Kategori: Belirli bir düzene göre sıralanmış, belirli özellikler taşıyan ve buna göre adlandırılan sınıflandırma birimlerine kategori adı verilir.
Binomial: Linnaeus tarafından önerilen ikili (binomial) adlandırma sistemi günümüzde türlerin adlandırmasında kullanılan sistemlerin temelini oluşturur.
Linneaus, her bir tür için biri cins ismi, diğeri o türü niteleyen isim olmak üzere Latince iki kelimeden oluşan ikili adlandırma sistemini kullanmıştır. Türün adlandırılmasında kullanılan ilk sözcük cins ismidir, ikinci kelimeye ise tanımlayıcı ad denir. Cins ismi tanımlayıcı adla birlikte tür adını oluşturur. Örneğin;
Homo sapiens (İnsan),
Felis domesticus (Felis catus) (Evcil kedi).
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü