Güncel Tiyatro terimleri sözlüğümüzde Şarj terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Şarj nedir? Şarj ne demek? Şarj hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Şarj Terimi Hakkında Bilgiler
Tiyatro Terimi Olarak Şarj:
Yan rol. Genellikle de hizmetçi ve kurye gibi kısa ve yan roller, önemsiz görüldüğü için sözcük olarak küçümsenen bir anlama sahiptir. Şarj oyuncuları kendi küçük rollerine fazla sahip çıkarak karakteristik bir profil yaratmayı denerler ve böylece görevlerinin sınırlı oluşunu telafi ederler.
Fen Bilimleri Terimi Olarak Şarj:
1. Akümülatörün doğru akım kaynağına bağlanılarak akım verebilecek hale gelmesi.
2.Yükleme, doldurma.
Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Şarj:
Dayanma.
Basketbol Terimi Olarak Şarj:
Bir oyuncunun toplu veya topsuz olarak kendisine zorla yol açmaya çalışması sonucu rakibine temas etmesi.
Benzer Tiyatro Terimleri
Takipçi: Takip eden ışık için kullanılan kısaltmadır. Göstericinin bir ışık konisiyle sarılmasını ve oyun zemini üzerindeki yolu boyunca takip edilmesini sağlar.
Taslak: Bir şeyi, bir sanat ve edebiyat eserini ancak ana çizgileriyle, türlü bölümleriyle belirten ön çalışma, eskiz.
Tavan Göbeği: Görünen üst sahada sahne üzerine enine asılı kumaş yoldur. Bu üst mekanizmanın görülmesini engeller ve yan dikey ayaklarla birlikte bir çeşit çerçeve yaratabilir. Arka arkaya asılmış bir çok çerçeve aralarında “yollar” oluşturur. Barok tiyatrosunda tavan göbekleri aynı kulisler gibi perspektifsel olarak boyanırdı.
Teknik Direktör: Tiyatronun tüm teknik yönetiminden sorumludur. Buna sahne tekniği, aydınlatma, elektro akustik, üretim atölyeleri, nakliye ve depo alışveriş ve materyal idaresi, genel iç teknik dahildir.
Arzbar: Orta oyununda en çok ustalık gerektiren bölüm olan muhavere iki kısımdan oluşmaktadır. Söyleşenlerin (Kavuklu ile Pişekâr) birbirleriyle tanıdık çıkmasını konu alan ve sözlerin ters anlaşılmasının gülünç öge olarak kullanıldığı birinci evreye arzbâr denmektedir.
Muhavere: İki kişi arasında karşılıklı olarak yapılan konuşma.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Tiyatro Terimleri Sözlüğü