Güncel Müzik-Dans terimleri sözlüğümüzde Şarkı terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Şarkı nedir? Şarkı ne demek? Şarkı hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Şarkı Terimi Hakkında Bilgiler
Müzik-Dans Terimi Olarak Şarkı:
1- Kısa bir şiir üzerine kurulu, melodisi olan, anonim halk şarkıları tarzında veya besteleme sonucunda ortaya çıkan, insan sesi ya da koro için yazılmış sözlü yapıt.
2- Eski çağlardan beri bütün kültürlerde yer almış olan küçük bir sözlü müzik formu.
Edebiyat Terimi Olarak Şarkı:
1. Divan edebiyatında Türklerin kattığı, dörtlükler halinde ve bestelenmek için yazılan bir nazım şekli.
2. Divan edebiyatında murabbadan doğmuş bir şiir biçimi. Bestelenmek amacıyla oluşturulan ve dört dizelik bentlerle kurulan bu şiir biçiminin, Halk edebiyatındaki türkü türünün etkisiyle oluştuğu sanılıyor.
Benzer Müzik-Dans Terimleri
Tafelmusik (Alm.): 16. yüzyıldan bu yana saraylarda, soyluların konaklarında çalınan şölen müziği.
Tampere Sistem: Tam ikili aralığın tam ortadan bölünüp burada bir önceki pest sesin diyezinin ve bir sonraki tiz sesin bemolünün bulunduğunu kabul eden sistemdir. Weremeister tarafından ortaya atılmış ve J.S. Bach tarafından geliştirilerek kullanılmıştır. Sağladığı bir takım olanaklar nedeniyle günümüze kadar çok sesli batı müziğinin öz sistemi olarak benimsenmiş ve kullanılmıştır. Tam aralıkların ikiye bölünmesiyle bir sekizli (gam) içerisinde birbirinden eşit uzaklıkta on iki ses meydana gelir. Bu sisteme tampere sistem denir. Eşit ya da iyi düzenlenmiş sistem.
Tarantella (İt.): Çok hızlı, canlı ve çabuk tempoda bir Napoli dansı.
Te Deum (Lat.): Katolik kilisesinde Tanrıya şükür ilahisi.
Tema: 1- Bir bestede başlıca müzikal fikir ya da konu. İlk çok ses yazısında, üzerine kontrapuntanın kurulduğu cantus firmus.
2- İzlek. Müzik yapıtını oluşturan temel düşünce. Ana fikir. Tema ve çeşitlemeler. Theme (İng.)
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü