Güncel Coğrafya terimleri sözlüğümüzde Savan terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Savan nedir? Savan ne demek? Savan hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Savan Terimi Hakkında Bilgiler
Coğrafya Terimi Olarak Savan:
Uzun boylu otsu bitkiler ve bunlar içinde seyrek olarak dağılmış ağaçlardan oluşan bitki örtüsü. Ağaçlı bozkır.
Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Savan:
Ekvator kuşağındaki geniş çayırlar.
Yöresel-Bölgesel Terimi Olarak Savan:
Ala erkeç (Sivas)
Benzer Coğrafya Terimleri
Şelf: Kıta sahanlığı. Karaları çevreleyen ve karalardan 200 m. derinliğe kadar olan sığdeniz dipleri; Kara platformu, Kıta Yamacı, sığlık, denizdeki sığ yerler.
Sera: Mevsim dışı sebze ve meyve üretmek amacıyla cam veya plâstikten yapılmış kapalı tarımsal üretim alanları.
Sera Etkisi: 1- Başta karbondioksit olmak üzere bazı atmosferik gazlar sera camının etkisini andırır bir etkiye sahiptir; ışığı geçirir ama ısıyı içerde tutar ve ısı artışına yol açar. Atmosfer ile yer arasındaki ısı dengesi, sanayileşmedeki ve fosil yakıtların yanmasındaki artıştan kaynaklanan atmosferik karbon dioksit artışlarından etkilenir; bu ise atmosferdeki ortalama ısıyı yükseltir. Bu gelişmenin, buzulların erimesi ve okyanusun yükselmesi gibi geniş kapsamlı sonuçlar doğuran iklim değişmelerine yol açmasından korkulmaktadır.
2- Kömür, doğal gaz ve petrol gibi fosil yakıtların geniş ölçüde kullanılmasıyla ortaya çıkan karbondioksidin dünya ölçeğinde iklim düzensizliklerine ve yerkürenin ısınmasına neden olmasıdır.
3- Güneş ışınlarının yeryüzüne çarpıp ısı enerjisi haline dönüşmesi sırasında, bu enerjinin uzaya yayılmasını önleyen ve bir manto gibi görev yapan, karbon dioksit, tozlar, su buharı, partiküller vs. maddelerin ısıyı absorbe ederek, dünyanın giderek ısınmasına sebep olduğu olay.
Sıcaklık Terselmesi: 1- Özellikle çukur bölgelerde alçak yerlerin daha yüksek yerlere nazaran soğuk olduğu atmosfer olayı.
2- Yeryüzünden yukarılara doğru havanın soğuması yerine, sıcaklaşma yerlerinin belirmesi olayı.
Sirk: Buz yalağı
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü