Güncel Kütüphanecilik terimleri sözlüğümüzde Sayısal Nesne Tanımlayıcısı terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Sayısal Nesne Tanımlayıcısı nedir? Sayısal Nesne Tanımlayıcısı ne demek? Sayısal Nesne Tanımlayıcısı hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Sayısal Nesne Tanımlayıcısı Terimi Hakkında Bilgiler
Kütüphanecilik Terimi Olarak Sayısal Nesne Tanımlayıcısı:
DOI’ler web’de görüntülenen yayınlara sabit URL yaratmak için kullanılmaktadır. İnterneti tararken karşımıza çıkabilecek ölü linklerin sayısını azaltmakta yardımcı olurlar.
Benzer Kütüphanecilik Terimleri
Seriler (Serials): 1. Birbirini izleyen bölümler şeklinde yayınlanmış eserler olup genellikle düzenli aralıklarla çıkarılır ve uzun süreceği öngörülür. Süreli yayınlar, gazeteler, magazinler, yıllıklar, dergiler, tutanaklar, konferans raporları ve numaralandırılmış monografik seriler böyledir.
2. Kolektif bir başlık altında toplanmış ayrı eserler grubu.
Sıkıştırılmış Bellek / Sürücü: Elektronik bilgileri sıkıştırmada kullanılan araç.
Sınıflandırma (Classification): Materyallerin konulara göre belirli gruplara ayrılması ve düzenlenmesi. MEF Üniversitesi Kütüphanesinde kullanılan sınıflandırma sistemi Kongre Kütüphanesi (Library of Congress - LC) sistemidir.
Sınıflandırma Numarası (Class Number): Katalogda ve kitabın sırtında görülen numaranın ilk bölümü olup eserin sınıflandırma sistemindeki yerine ve raflardaki fiziki konumuna işaret eder. Aynı sınıflandırma numarasına sahip tüm kitaplar aynı konu hakkındadır. Örnek: TK 2842 (TK= Elektrik mühendisliği; 2842 = akım kesici)
Sınırlama: Kullanıcıya tarama yaparken kullandığı terimleri içeren kayıtlara erişimini sınırlamada çeşitli parametreler kullanma imkanı veren iyi tasarlanmış bir çevrimiçi katalog ya da bibliyografik (kaynaksal) veri tabanı yazılım programı özelliğidir.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Kütüphanecilik Terimleri Sözlüğü